Srbija

14.11.2022. 11:18

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Svi detalji predloga za oporezovanje frilensera

Foto: Nova ekonomija

Protesti frilensera krajem 2020. godine.

Srbija

14.11.2022. 11:18

Ministarstvo finansija objavilo je nacrt zakona kojim se definiše oporezovanje radnika na internetu, odnosno frilensera.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija u svom štampanom izdanju za novambar, previđena su dva načina za oporezovanje radnika na internetu, koji za sada neće dobiti poseban zakon kojim se definiše njihov status.

Kako je objasnilo Udruženje Frilensera i preduzetnika Srbije, neće biti donet poseban zakon o frilensu, već će trenutni zakon o Porezu na dohodak građna biti izmenjen u delu koji se odnosi na ove vrste prihoda.

„Frilensom će se smatrati sav prihod od inostranih fizičkih i pravnih lica i od domaćih fizičkih lica za usluge/rad od autorskog dela ili usluga/rada sličnog autorskom delu, tj. iz oblasti digitalnih usluga (rad onlajn za inostranog nalogodavca, tj. isporučuje se usluga, a ne fizički proizvod)“, objašnjava se u tekstu.

Za uplate od 1.1.2023. do 31.3.2023. prijava i plaćanje se vrše od 1.4.2023. do 30.4.2023. godine.

Svaki frilenser će na osnovu visine prihoda u kvartalu imati opciju da izabere jedan od dva ponuđena modela obračuna.

Prvi model je povoljniji za ljude sa nižim prihodima ili koji povremeno dobijaju novac na ovaj način, dok je drugi model povoljniji za više prihode.

Osnovice za poreze i doprinose su oporezivi prihodi u kvartalu, odnosno ono što ostane kad se odbiju normirane troškove (procentualni i fiksni).

Iako je trenutno PIO 25 odsto, na ovo rešenje će se primenjivati smanjenja doprinosa, PIO će biti smanjen na 24 odsto od 1. januara.

Za frilensere isti uslovi oporezivanja i u 2022. godini

PRVI MODEL

Po ovom modelu, frilenseri imaju besteretni deo od 96.000 dinara (RSD) kvartalno (odnosno 32.000 RSD mesečne zarade). To znači da na niži iznos od toga nema poreza, niti PIO.

Zdravstveno će biti obavezno, i iznosiće minimalno oko 1402,17 RSD mesečno (4206,51 RSD kvartalno) ili 10,4 odsto.

Prvom uplatom zdravstvenog osiguranja, osigurannje će važiti i sledećih šest meseci, a postojaće i opcija prijavljivanja članova porodice, odnosno dece.

Sve uplate za PIO, kako se navodi, ulaze u staž.

Na iznose koji prelaze besteretni deo, iznos poreza i doprinosa je:

  • PIO: 24 odsto (od sledeće godine)
  • Zdravstveno osiguranje: 10,3 odsto ili minimalno 1402,17 RSD mesečno (4206,51 RSD kvartalno).
  • Porez: 20  odsto.

DRUGI MODEL

Drugi model koji je predložen za oporezivanje frilensera, ima i neoporezivi deo u fiksnom i procentualnom iznosu, a sam iznos poreza na dohodak iznosi 10 odsto, pa  je samim tim povoljniji za više prihode.

„Izborom ovog modela birate da i ako imate niske prihode, uplaćujete sebi staž koji će pokriti ceo period obračuna. Minimalan fiksni iznos za PIO je obavezan na bilo koji prijavljeni prihod“, dodaje se u saopštenju.

Neoporezivi deo, kako se objašnjava, iznosi 19.300 RSD mesečno (57.900 RSD kvartalno).

Normirani troškovi su 34 odsto.

PIO doprinosi su 24 odsto na oporezivi deo prihoda ili najmanje 7.720 RSD mesečno (kvartalno 23.160 RSD).

Zdravstveno osiguranje je 10,3 odsto ili minimalno 1.402,17 RSD mesečno (4.206,51 RSD kvartalno).

Porez, kako se dodaje, iznosi 10 odsto.

Dodatno objašnjenje u vezi sa doprinosima za zdravstvo

Ukoliko ste u radnom odnosu u Srbiji i ovo vam je dodatni izvor prihoda, ne plaćate doprinose za zdravstvo, jer je primarno osiguranje preko radnog odnosa.

Ukoliko ste bili osigurani kao nezaposleno lice, kada prijavite prihod od frilensa, gubite pravo na osiguranje po tom osnovu.

Kako bi svi i dalje mogli da ostvare pravo na zdravstvenu knjižicu, uveden je obavezan minimalni iznos za uplatu za zdravstveno osiguranje. Uplatom tog osiguranja, osigurani ste zajedno sa članovima porodice koji na to imaju pravo tokom sledećih šest meseci (bračni drug, deca). To znači da ako sledećeg kvartala ne budete imali prihode, i dalje ćete biti osigurani još jedan kvartal.

Do primene tog rešenja, u aprilu, trebalo bi da portal bude osposobljen i da i overa knjižice ide automatski uplatom doprinosa.

„Trenutno još uvek važi propis da moramo sami da podnesemo prijavu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) sa dokazom o uplati“, podsećaju predstavnici frilensera.

Cena slobodnog rada

Dodatno objašnjenje u vezi sa doprinosima za PIO

Ako ste već u radnom odnosu, i dalje plaćate PIO, jer se PIO obračunava na sve prihode koje pojedinac ima, shodno tome se i povećava osnovica za penziju.

Ne postoji mogućnost dobrovoljne uplate PIO, sem u prvom modelu kod besteretnog dela, dodaje se u tekstu.

„Ako uplatama doprinosa za PIO na nivou godine pređete maksimalni iznos za uplatu doprinosa za PIO (četiri prosečne zarade na mesečnom nivou), imate pravo da tražite povraćaj. S obzirom da se taj iznos gleda na godišnjem nivou, a da niko ne garantuje da ćete prihode imati u sledećem kvartalu, nije moguće uplaćivati manje kvartalno“, naglašavaju predstavnici frilensera.

Objašnjenje u vezi sa normiranim troškovima

Normirani troškovi se oduzimaju od ukupnog iznosa priliva i služe da pokriju „troškove poslovanja“, umesto pravdanja troškova koji su nastali tokom rada (internet, licence, struja, razni drugi troškovi…).

Odobrava se u paušalnom iznosu umesto da svako pravda računima te troškove.

Fiksni neoporezivi iznosi će se usklađivati na godišnjem nivou.

Odabirom odgovarajućeg modela svakog kvartala, kako se naglašava, mogu se optimizovati porezi i doprinosi tako da ukupno opterećenje uvek bude između 10-25 odsto, u zavisnosti od visine prihoda.

„To je mnogo povoljnije od bilo kog drugog vida poslovanja. Paušalci i preduzetnici generalno plaćaju doprinose i poreze čak i ako ne ostvare nikakvu zaradu, da frilens neće biti predmet testa samostalnosti“, kažu u Udruženju frilensera i preduzetnika Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.