Vesti iz zemlje

24.10.2013. 09:49

NIN

Autor: Nova Ekonomija

Tabaković: Očekujemo priliv svežeg kapitala

Narodna banka Srbije očekuje ponovni dolazak svežeg kapitala u Srbiju narednih godina, navodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
Narodna banka, prema njenim rečima, nastoji da, u okviru mera Vlade Srbije za fiskalnu konsolidaciju, u svom domenu obezbedi pozitivan ishod pregovora o aranžmanu sa MMF-om.
U autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN, uoči Regionalnog investicionog samita, 25. oktobra u Aranđelovcu, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da su visoke kamatne stope usled visokih stopa inflacije u proteklom periodu i relativna stabilnost deviznog kursa privukli portfolio investitore, koji su od početka godine do maja intenzivno ulagali u državne hartije od vrednosti. 
Iako razvoj zemalja u tranziciji u velikoj meri zavisi od priliva stranog kapitala, od presudne važnosti sa kojim će ciljem i na koji način prikupljena sredstva biti iskoršćena, obrazlaže Tabaković. 
Suština stranih investicija je u tome da od njih koristi ima i zemlja u koju se investira, a karakter investitora i planirane stope profita u najvećoj meri određuju da li će kapital doći u formi stranih direktnih investicija ili portfolio investicija. 
„Nestabilnost makroekonomskih varijabli, u ambijentu visoke likvidnosti na svetskim tržištima i snižene globalne percepcije rizika, može dovesti do priliva spekulativnog kapitala. Ovakva vrsta stranih ulaganja svakako nije najpoželjnija, jer predstavlja potencijalni uzrok nestabilnosti na deviznom tržištu“, napisala je Tabakovićeva. 
Priliv portfolio investicija u Srbiju kratkoročno je neminovan i koristan da se do poboljšanja makroekonomske situacije premosti jaz u platnom bilansu, dodala je guvernerka. 
Ove investicije su podložne uticajima, kao što je bio slučaj proletos kada je, zbog najava američkih Federalnih rezervi usledio značajan odliv kapitala i slabljenje valuta mnogih zemalja u razvoju. 
„Blagovremene intervencije NBS na deviznom tržištu u ovom periodu u znatnoj meri su uspele da umanje negativne posledice po domaću ekonomiju. Slabljenje dinara bilo je na nivou valuta zemalja u regionu, a značajno manje u odnosu na Tursku i zemlje BRIKS-a, čije su valute dostigle istorijske ili višegodišnje minimume“, objasnila je guvernerka NBS. 
Tabakovićeva je zaključila da u Srbiji nikada nisu bile važnije strukturne reforme čije je cilj pospešivanje rasta produktivnosti i investicija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.