Srbija

04.03.2017. 21:15

N1

Autor: Nova Ekonomija

Toaleti u Urgentnom centru strašno prljavi, puni vlage i pikavaca

Srbija

04.03.2017. 21:15

Pre godinu dana predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će obići 1.000 škola i bolnica i da će pažnju naročito usmeriti na renoviranje toaleta, iako mu se mnogi zbog toga smeju. Klinički centar Srbije po svoj prilici se nije našao na tom spisku.

N1 je na poziv zaposlenih u Urgentnom centru obišao nekoliko WC-a za koje kažu da je potrebno pod hitno obnoviti.

Da je stanje u prestoničkom Urgentnom centru urgentno uverili smo se u nekoliko toaleta i kupatila. Osim vlage, enterijer pojedinih WC-a krase pikavci. Toaleti su pušionice pa zbog vazduha i nije loše što po neki prozor ne dihtuje. 

Na ovakvo stanje N1 su upozorili zaposleni. Razgovarali smo sa sestrom koja dve decenije radi u Kliničkom centru Srbije. 

Ona anonimno svedoči:

„Osim što su nam pojedini toaleti u katastrofalnom stanju, higijena je generalno na niskom nivou. Koliko je loše najbolje oslikava činjenica da je jedna spremačica zadužena za čak tri sprata. Fali i kvalitetnih sredstava za higijenu, pa se hemikalije nabavljaju donacijama“.

U upravi Urgentnog priznaju: slika snimljenih toaleta daleko je od reprezentativne. Pravdaju se slikom pacijenata koji skoro leže jedan na drugom. Tvrde: dnevno kroz urgentni prođe 1.000 slučajeva što se odražava i na higijenu. 

Na konstataciju N1 da je i na aerodromu gužva pa su toaleti pod konac, odgovaraju obećanjem:

„Mi ćemo u najskorijem vremenskom roku to popraviti“.

Koji je to rok i koliko toaleta će zasijati, u upravi ne znaju, ipak, predlažu.

„Naravno da bi nama bilo drago i lepo da i televizija N1 bude jedna od društveno odgovornih firmi i ako se već toliko brinete o zdravlju naroda, a brinete se, da zajednički renovirate neke od toaleta“, rekao je Dušan Jovanović, direktor Urgentnog centra. 

Na pitanje da li misli da to N1 treba da uradi, on je odgovorio: 

„Ne, ne, ne, to je vaša volja, ako želite, mislim da bi to bilo pošteno“, smatra zamenik dirketora Urgentnog centra Dušan Jovanović.

Na pitanje koliko je država uložila tvrde: u poslednje tri godine WC-i celog Kliničkog centra ulepšani su sa 54 miliona dinara. 

U upravi dodaju: stalno se radi, problem nije u novcu, već u glavama nekih pacijenata.

„Nama je strhaovito veliki problem što mi renoviramo toalete, posle nedelju dana daske za wc su skinute, papir toalet je odnešen, sapuni su odnešeni, dešavalo se da ljudi ne znam na koji način skinu i baterije“, kaže Jovanović.

Uprkos ovakvom stanju na sopstvenom radnom mestu, direktor Kliničkog centra je učestvovao u nedavnoj akciji kontrole bolnica po Srbiji, kada je na tapetu bila i higijena.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.