Srbija

21.12.2022. 09:26

Autor: Katarina Baletić

Torlak i dalje čeka deo opreme za proizvodnju Sputnjik vakcine

Radnica u laboratoriji Foto: Pexels

Kasni oprema za proizvodnju Sputnik V vakcine

Srbija

21.12.2022. 09:26

Dobavljavač Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ pomerio je rok za isporuku opreme za proizvodnju vakcina protiv korone iako su ugovor za nabavku zaključeni još prošle godine. „Torlak“ od prošle godine proizvodi ruske Sputnik V vakcine protiv korone.

„Hemtek lab“ trebalo je da isporuči integrisanu liniju za pakovanje, mašinu za postavljanje klipova i etiketiranja špriceva i mašinu za automatsku vizuelnu inspekciju. „Torlak“ i „Hemtek lab“ su ugovor za nabavku integrisane linije za pakovanje zaključili u avgustu 2021. godine, a za druge dve mašine u novembru iste godine.

Model ugovora koji je bio deo tehničke dokumentacije pokazuju da ugovor važi najduže godinu dana od zaključenja ugovora, a da je dobavljač dužan da isporuči i instalira opremu u roku koji nije duži od četiri (za integrisanu liniju devet) meseci od dana kada dobije pisani zahtev „Torlaka“ za isporuku opreme s tim da isporuka ne može da bude posle isteka roka.

Iako su ugovori potpisani još 2021. godine, poslednjim izmenama ugovora rok za isporuku je pomeren za kraj decembra kada je u pitanju integrisana linija za pakovanje, odnosno za 25. mart 2023. godine za mašine za automatsku vizualizaciju i postavaljnje klipova i etiketiranje.

„Hemtek lab“ je obavestio „Torlak“ da će kasniti sa isporukom mašina „iz objektivnih razloga koje nije mogao da predvidi, niti je na iste mogao da utiče, a zavise od proizvođača predmetne opreme, odnosno problema na tržištu sa isporukom određenih delova predmetne opreme“, kako piše u obaveštenju o izmeni ugovora.

Na pitanja Nove ekonomije do objavljivanja teksta nisu odgovorili ni iz Instituta „Torlak“ ni iz kompanije „Hemtek lab“.

Podsetimo, u septembru ove godine „Torlak“ je dobio milion evra iz tekuće budžetske rezerve za plaćanja troškova nabavke aktivne supstance za proizvodnju Sputnik V vakcine.

Do juna 2022. godine, „Torlak“ je za proizvodnju „Sputnik V“ vakcine nabavio opremi i materijal u vrednosti od 10,1 miliona evra, o čemu smo već pisali.

Ministar Nenad Popović je u aprilu 2021. godine saopštio da je Institut „Torlak“ potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim se prenose podaci o procedurama i tehnologijama za proizvodnju vakcine „Sputnik V“ u Srbiji.

Nova ekonomija je viša puta tražila tekst sporazuma od Insituta „Torlak“ i Ruskog fonda direktnih investicija, ali odgovore nismo dobili.

Vakcina „Sputnik V“ koja se proizvodi u Torlaku je registrovana za upotrebu u oktobru 2021. godine, vidi iz podataka Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Samo ruske i kineske vakcine protiv korone platili smo 106 miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.