Vesti iz zemlje

05.06.2020. 16:21

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Transparentnost: Država i dalje u v.d. stanju

Foto: Pixabay

Vlada Srbije je do kraja maja 2020. godine postavila 21 „v.d. kandidata“ na šest meseci i sa 212 rešenja potvrdila taj status postojećim kadrovima za još tri meseca, saopštila je danas Transparentnost Srbije.

Prethodnu godinu, u Srbiji je tek nešto više od jedne trećine rukovodilaca u državnoj upravi Vlada imenovala nakon konkursa, dok su ostatak činili vršioci dužnosti, dodaje ta organizacija.

„Mada to ukazuje na neznatan boljitak od oko pet odsto u odnosu na situaciju krajem 2018 godine, očigledno je da Vlada sistemski primenjuje praksu postavljanja lako zamenjivih vršilaca dužnosti umesto profesionalaca čije bi razrešenje morala da argumentuje“, ocenjuje Transparentnost Srbija.

Dodaju i da je krajem pretprošle godine od 370 položaja u državnoj upravi, na osnovu prethodno sprovedenih javnih i internih konkursa bilo postavljeno 107 službenika, a da je Vlada Srbija lane raspisala samo 42 konkursa za položaje na mestima pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca kancelarija, uprava i posebnih organizacija.

„Pošto je na kraju 2018. godine bilo ukupno 263 mesta koja su zauzimali vršioci dužnosti, to znači da Vlada tokom (prošle godine) nije ni pokušala da kroz kokurs popuni ove položaje u čak 221. slučaju“, navodi se u saopštenju.

Od 42 konkursa, za položaje u organima uprave u Ministarstvu finansija raspisano je 12, dok je pet ministarstva imalo po dva konkursa.

Transparentnost navodi da je počev od 3. juna 2020. godina sa zakonske strane sporno i ovlašćenje Vlade da postavlja službenike na položaje u državnoj upravi, uključujuči i vršioce dužnosti, tako da se može očekivati da će mnoga od tih mesta „ostati upražnjena do formiranja nove vlade posle izbora“.

„Vlada Srbije se i dalje oglušuje o zakon, donet još 2005. godine, ali i o akcione planove i poruke Evropske unije o promeni prakse postavljenja vršilaca dužnosti. Zbog tih poruka, Vlada je sebi zadala rok da nezakonito v.d. stanje otkloni do 30. juna 2019. godine, ali je nakon toga nastavila još zdušnije da imenuje vršioce dužnosti„, zaključuju u Transparentnosti Srbija.

U toj organizaciji dodaju da je ceo proces bio praćen izjavama premijerke Ane Brnabić, koje je, kako ocenjuju, ukazivalo da „ne samo da usaglašavanje stanja sa zakonom nije bilo prioritet“, već i da se taj vid političke kontrole nad javnom administracijom „shvata kao nešto dobro“.

„Ujedno podsećamo da ovaj ozbiljan udarac vladavini prava nažalost nije izolovan slučaj. Naime, v.d. stanje, koje olakšava direktnu kontrolu institucija javnog sektora od strane političkog vrha, a protivno zakonskim odredbama, postoji i u velikom broju preduzeća u državnom vlasništvu“, dodaje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.