Vesti iz zemlje

06.12.2023. 17:10

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Traži se projektant naftovoda Mađarska-Srbija

Naftovod Foto: Pixabay

Preduzeće Transnafta Pančevo raspisalo je tender za izgradu planske i tehničke dokumentacije, neophodne za izgradnju naftovoda Mađarska-Srbija. Na teritoriji Srbije naftovod bi se prostirao od granice sa Mađarskom (Horgoš) do Terminala Transnafta u Novom Sadu. Procenjena vrednost ove nabavke nije navedena, a rok za podnošenje ponuda je 11. januar.

Povod za izgradnju (n)ovog naftovoda je „stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti razvoja energetske infrastrukture i diversifikacije pravaca snabdevanja sirovom naftom Srbije“, a u cilju energetske sigurnosti.

Srbija se trenutno snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, iz Hrvatske, odnsono transportnim sistemom „Janaf“, dodaje se u tenderskoj dokumentaciji.

Prostornim planom Srbije predviđeno je da se radi diversifikacije transporta sirove nafte sa (trenutno) jedinog postojećeg pravca snabdevanja putem Jadranskog naftovoda, razmatraju i drugi pravci.

U razmatranje je uzet pravac iz Mađarske jer njenom teritorijom prolazi naftovod „Družba“, kojim se snabdeva veći deo Evrope.

Izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbediće se sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta, ocenjuje se u tenderskoj dokumentaciji.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske su 20. juna ove godine, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija.

Predviđen je takav koncept transporta da se sirova nafta koja se južnim krakom naftovoda „Družba“ transportuje iz Rusije preko Ukrajine do mađarske rafinerije Dunav kod Budimpešte, iz rafinerije pumpa do Alđe i od Alđe dalje pumpama transportuje do Novog Sada (Terminal Transnafta).

Od Novog Sada nafta će se dalje do Rafinerije Pančevo transportovati postojećim naftovodom Transnafta.

Predmet usluge koja se traži ovim tenderom je izrada projektno-tehničke dokumentacije za magistralni naftovod koji obuhvata sledeće glavne objekte: 1. Linijski deo naftovoda (naftovod od granice sa Mađarskom do Terminala Transnafta AD u Novom Sadu u dužini od oko 120 kilometara, godišnjeg kapaciteta 5,5 miliona tona godišnje) i 2. Mernu stanicu naftovoda (merna stanica predstavlja komercijalno merno mesto za predaju transportovanih količina sirove nafte od Mađarske do Novog Sada).

Najavljeni naftovod do Mađarske izložen političkim rizicima

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.