Srbija

23.02.2024. 15:57

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Trgovci moraju da ograniče cenu barem jedne marke brašna

Foto: Nova ekonomija

Brašno

Srbija

23.02.2024. 15:57

Trgovci na malo koji prodaju prehrambene proizvode obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu, propisala je Vlada Srbije u novoj Uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. 

Maksimalna proizvođačka cena tog brašna ne sme prelaziti 45 dinara po kilogramu, propisala je Vlada Srbije.

Takođe, trgovci na malo biće dužni i da u okviru dnevne ponude svih vrsta brašna tip T-500 imaju najmanje jednu robnu marku tog brašna u pakovanjima do jednog kilograma, uključujući jedan kilogram, čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu. Kada se radi maksimalnoj proizvođačkoj ceni, ona u tom slučaju ne sme prelaziti 40,90 dinara po kilogramu.

Po ovim proizvođačkim cenama koje su propisane za brašno tip T-500 i T-400, proizvođači moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50 odsto isporučenih količina na mesečnom nivou u odnosu na isti period prethodne godine.

Maksimalna količina brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je pet kilograma brašna tip T-400 glatko i pet kilograma brašna tip T-500, piše u uredbi.

Predviđene su i novčane kazne za postupanje suprotno odredbama ove uredbe,  od 100.000 do 2.000.000 dinara za prekršaj, ako pravno lice (uz kaznu se može izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine). 

Za odgovorno lice u pravnom licu predviđene su novčane kazne od 5.000 do 150.000 dinara (može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine).

Za preduzetnike je predviđena novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara (takođe uz mogućnost da se izrekne i zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Ova uredba Vlade stupa na snagu 1. marta 2024. godine i važi do 31. maja 2024. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.