Srbija

17.08.2023. 09:15

Nova ekonomija

Autor: Katarina Pantelić

„Trgovinske marže bi mogle da se smanje bez ugrožavanja maloprodaja“

Foto: Nova ekonomija - Paola Felix Meza

Srbija

17.08.2023. 09:15

Prema analizi Narodne banke Srbije (NBS), trgovinske marže najznačajnijih maloprodajnih lanaca u Srbiji nominalno su u 2022. godini bile veće za 36,6 odsto u odnosu na 2019. godinu. Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je zato ocenila je da postoji prostor za njihovo smanjenje, odnosno da to ne bi ugrozilo funkcionalnost prodavaca, a da bi trebalo ubrza dezinflaciju. 

Ona je na konferenciji u NBS rekla da maloprodaja, a posebno maloprodajni lanci koji čine njenu okosnicu, „imaju posebnu ulogu ali i odgovornost kako prema svojim kupcima tako i prema dobavljačima“.

Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i kumulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe, što sa drugim faktorima utiče na više cene.

Tabaković je rekla da su maloprodajne cene u pet značajnih maloprodajnih lanaca u Srbiji u proteklih tri godine na sličnom nivou, a da se relativno brži rast marži u odnosu na konkurnte „može pripisati komparativno nižim cenama nabavke“.

„To potvrđuje i činjenica da je promet relativno brže rastao kod prodajnih lanaca koji su ostvarili veće povećanje trgovinske marže, iako postoji sličnost u pogledu asortimana“, rekla je ona.

Ona je istakla da pet najznačajnijih trogivnskih lanaca ditkira uslove po kojima će neko proizvoditi robu i to koliko će svako od nas moći robe da kupi.

Dodala je da se trgovci pridržavaju prakse stare više od decenije da naplaćuju nezvanične takse da proizvođač uđe u trgovinski lanac, pa zvanične takse da se proizvod nađe na vidljivim policama.

„Rokovi plaćanja dobavljačima, pre svega prehrambenih proizvoda, duži su nego što je ugovoreno i što je zakonom dozvoljeno… Zbog (čega se) neki prodavci odlučuju da prodaju robu iz kamiona, rizikujući inspekcije i kazne“, kazala je guvernerka NBS.

Takođe je ozvala trgovinske lance da mimo pokrića troškova i mimo jedne zarade „ne idu u iskorišćavanje trenutka u kojem se nalaze“.

„Zašto ih pozivamo da to urade? Zato što inflacija ne može da nekome bude brat a nekom rat. Inflacija je gubitak za sve nas. Zato protivn je moramo da se borimo svi i organizovano“, rekla je Tabaković.

Tabaković: Inflacija u Srbiji opada, do kraja godine na oko osam odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Zašto je ovde u medijima zabranjeno da se uradi usporedba najobičnijih proizvoda sa cenama istih u okruženju i na zapadu Evrope?
    Videlo bi se da su cene nekih istih namirnica/hemije i do duplo više kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.