Vesti iz zemlje

25.12.2023. 15:10

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Tri dobitnice priznanja „Za žene u nauci“

Foto: Vlada Srbije

Priznanja „Žene u nauci“ za 2023. godinu u Srbiji dobile su tri mlade naučnice: Ana S. Dobrota, doktor fizičko-hemijskih nauka na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu, Isidora Кešelj docent za užu naučnu oblast Fiziologija životinja na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta i Milica Radaković radi na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, koja se bavi istraživanjem promene klime i životne sredine, saopštila je Vlada Srbije.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović dodelila im je u Vladi Srbije priznanja „Žene u nauci” za 2023. godinu. Naučnice su dobile novčanu nagradu za realizaciju svojih istraživačkih projekata od po 5.000 evra.

Begović je tom prilikom istakla da je za 13 godina nagrađeno 38 žena u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara i da je cilj tih novčanih nagrada da one nastave da se bave istraživačkim radom.

Pored ministarke, nagrade su uručili i predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović i direktorka za naučna i regulatorna pitanja za Adria Balkan region i Rumuniju u kompaniji „Loreal” Ana Popara.

Imajući u vidu velike globalne izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, nauka i inovacije nisu imale ovako veliku ulogu i šansu kao sada.

Ona je ukazala na to da su 33,3 odsto naučnika žene, a samo četiri odsto su dobitnice Nobelove nagrade.

U Evropi je 18 odsto žena na visokim akademskim pozicijama. U Srbiji od ukupnog broja studenata, 50 odsto su žene, 50 odsto je doktora nauka, a od 11 instituta u okviru Beogradskog univerziteta, devet vode žene, naglasila je Begović.

Ana Popara je istakla da ova međunarodna inicijativa obeležava 25 godina postojanja, a cilj je da se podrže žene istraživači, koje svojom vizijom i posvećenošću doprinose razvoju nauke.

Do sada je i sedam naučnica koje su dobile ovu nagradu dobilo i Nobelovu nagradu, a dve ove godine. Od osnivanja kroz ovaj program nagrađeno je 4.000 žena iz 116 zemalja. Zbog toga nam je i čast što će i ove godine tri žene iz Srbije dobiti nagradu i biti uvedene u posebnu globalnu zajednicu, istakla je Popara.

Ceremoniju dodele nacionalnih priznanja u okviru trinaestog po redu ciklusa programa Loreal-Unesko „Za žene u nauci“ organizovali su Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Кomisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom i kompanija „Loreal Balkan”.

Pokrenut portal eNauka

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.