Srbija

11.08.2020. 09:58

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Tri moguća scenarija za nastavu na Beogradskom univerzitetu

Studente na fakultetima u Srbiji očekuju tri scenarija za nastavu predstojeće školske godine: klasična nastava, hibridni koja sa onlajn predavanjima i praksom u manjim grupama, a treći scenario je kompletna onlajn nastava, javio je portal ...

Foto: Pexels

Srbija

11.08.2020. 09:58

Studente na fakultetima u Srbiji očekuju tri scenarija za nastavu predstojeće školske godine: klasična nastava, hibridni koja sa onlajn predavanjima i praksom u manjim grupama, a treći scenario je kompletna onlajn nastava, javio je portal Javnog servisa.

„Ako bi epidemiološka situacija bila kao danas, najverovatniji scenario je hibridni. Onlajn predavanja i rad sa malim grupama studenata uz maksimalne mere zaštite. To će predstavljati dodatni napor za nastavni kadar, jer će grupe biti znatno manje nego što su do sada bile, udvostručiće se“, rekao je za RTS prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta (BU) Petar Bulat.

Dosta studenta se žalilo da su im profesori pred kraj ove godine bili nedovoljno dostupni, da su im slali samo pauer point prezentacije i da nisu bili tu za njihova pitanja.

Profesor Bulat kaže da se na Beogradskom univerzitetu već razgovaralo o problemima koji akademsku zajednicu zbog pandemije očekuju u novoj školskoj godini.

(NE)DOLAZE BRUCOŠI 

„Poseban problem su brucoši. Oni sada dolaze na fakultet, a u stvari ne dolaze. Dolaze u onlajn-okruženje, nemaju nikakvo iskustvo prethodno sa fakultetom i onlajn-predavanjima. Fakulteti se pripremaju za to da ih nekako uključe u onlajn-nastavu na pravi način i da deca shvate značaj toga“, kaže Bulat. 

Napominje da je međusobni kontakt ono što će nedostajati i profesorima i studentima, jer na onlajn nastavi nema interakcije.

„Studiranje nije samo puko učenje. To je poseban oblik sociološkog razvoja naših budućih intelektualaca“, ističe Bulat.

Život u studentskim domovima biće organizovan slično kao u maju, studenti će se postepeno vraćati, a oni koji su bolesni imaće poseban smeštaj. Uprava studentskog centra se veoma angažovala da situaciju drži pod kontrolom, naglašava prorektor za nastavu na BU.

Profesor Bulat koji je po zanimanju lekar, napomenuo je i da nema razumevanja za one ljude koji ne nose maske.

POLA STRANIH STUDENATA U EVROPI OTKAZAĆE STUDIJE AKO NASTAVA BUDE ONLAJN

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.