Vesti iz zemlje

21.08.2017. 10:49

N1

Autor: Nova Ekonomija

Trivan: Ugovor za deponiju Vinča treba da bude potpisan do kraja godine

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da očekuje da ugovor sa francusko-japanskim konzorcijumom „Suez – Itochu“, koji je jedini dostavio obavezujuću ponudu za javno-privatno partnerstvo za uređenje beogradske deponije Vinča, bude potpisan do kraja godine.

„Kada to bude urađeno, realizacija projekta za tretman i odlaganje komunalnog otpada mogla bi da krene krajem naredne godine“, rekao je Trivan agenciji Beta.

On očekuje da bude ugovorena koncesija na najmanje 20 godina, kako bi se deponija stara 40 godina, koja se prostire na 68 hektara i dnevno prima 2.700 tona smeća, uredila na najsavremeniji i po životnu sredinu najbezbedniji način.

„Resurs koji predstavlja otpad sačuvaćemo u svojim rukama, jer će ga grad i dalje prikupljati“, rekao je Trivan, ali je naveo da je rano govoriti o drugim detaljima koji će tek biti precizirani ugovorom.

Projekat, procenjen na 300 miliona evra trebalo bi pored ostalog da omogući zatvaranje postojeće deponije, iskorišćavanje deponijskog gasa za proizvodnju energije, tretman procednih voda, izgradnju postrojenja za tretman komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada.

„Neće se spaljivati sav otpad, već samo ono što neće moći da se reciklira, a životnu sredinu ćemo zaštititi po svetskim standardima. Oko tehnologije nema dileme, i u meri u kojoj postoji rizik na primer u Nemačkoj, u toj meri će postojati i u Beogradu – neće ga biti“, rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, Beograđanima koji će biti u obavezi da razvrstavaju otpad po kućama, kako bi se olakšala reciklaža, cena usluge zbrinjavanja smeća biće povećana kada projekat javno-privatnog partnerstva bude dostigao pun kapacitet.

„Povećanje cena usluge će se postepeno povećavati i biće u meri koja je prihvatljiva za građene“, naveo je Trivan.

Ministar zaštite životne sredine je ocenio da je posao oko javno-privatnog partnerstva za uređenje deponije Vinča odlično urađen, a primer Beograda poslužiće, kakao je rekao, kao model i za druge lokalne samouprave u zemlji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.