Srbija

19.10.2023. 09:53

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Tržište lizinga dostiže vrednost od milijardu evra u 2024. godini?

Očekivana vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga iznosi između 25 i 30 miliona evra

Foto: Asocijacija lizing kompanija

Srbija

19.10.2023. 09:53

Vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga u Srbiji u naredne tri godine mogla bi da dostigne nekoliko desetina miliona evra, dok se očekuje da će trećina od ukupnog broja ugovora biti sklopljena delimično ili u potpunosti digitalnim putem, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije nakon ovogodišnje konferencije „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tanziciji i digitalizacija“, koja je održana u Privrednoj komori Srbije.

Bojan Vračević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, ističe da, prema podacima evropske lizing asocijacije Leaseurope, električna vozila iznose 14 odsto svih vozila finansiranih putem lizinga.

„Od kada se traže alternative za fosilna goriva i dostizanje cilja prvog klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine, potražnja za električnim vozilima neprestano raste i taj trend se odražava i na lizing industriju. Evropski trend pratiće i Srbija i od lizinga se očekuje da odigra značajnu ulogu u finansiranju novih vozila, a što se potencijala tržišta tiče, u nekoliko narednih godina možemo očekivati da će udeo finansiranja električnih vozila iznositi 25 do 30 miliona evra“, rekao je on.

Osim finansiranja nabavke električnih vozila, lizing će zelenu tranziciju podržati i na polju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona za obnovljive izvore energije, među kojima će posebno mesto zauzimati finansiranje izgradnje solarnih elektrana, navodi se u saopštenju. „U narednim godinama očekujemo da obim finansiranja solarnih panela putem lizinga značajno poraste i na ovom polju primećujemo značajno interesovanje domaće privrede“, objašnjava Bojan Vračević.

Generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije, Teodora Milenković, ističe da podaci ukazuju na to da će lizing industrija 2024. godine dostići vrednost ugovora od milijardu evra, navodi se u saopštenju.

„U prethodnih 20 godina, koliko postoji na tržištu Srbije, lizing industriju prati konstantan rast. To se potvrdilo i u ovoj, veoma izazovnoj, godini. Finansijski lizing beleži rast uprkos usporavanju rasta društvenog proizvoda na globalnom nivou i otežanim lancima trgovine čiji se uticaji iz Evrope i sveta prelivaju na Srbiju. Tokom drugog kvartala 2023. godine vrednost novozaključenih ugovora porasla je za 19 odsto, a projekcije su da će se isti trend nastaviti do kraja godine“, rekla je ona.

Milenković dodaje da je lizing postao prepoznat kao najefikasniji kada je u pitanju finansiranje osnovnih sredstava.

„Tokom 20 godina potpisano je više od 250.000 ugovora. Privreda konstantno obnavlja ugovore o lizingu, pa imamo kompanije koji se već četvrti, peti put opredeljuju da svoje poslovanje finansiraju putem lizinga“, rekla je Milenković.

Na lizing kupljen svaki treći auto, privrednici obnavljaju ugovore

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.