Vesti iz zemlje

04.03.2022. 10:56

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

TS: Postavljanje v.d. direktora EPS-a je prividno zakonito stanje

Javno preduzeće Elektro-privreda Srbije (EPS) je imenovanjem vršioca dužnosti v.d. direktora vraćeno u privid zakonitog stanja, saopštila je organizacija Transparentnost Srbija. EPS ima otvoren konkurs za generalnog direktora punih p...

Foto: Pixabay

Javno preduzeće Elektro-privreda Srbije (EPS) je imenovanjem vršioca dužnosti v.d. direktora vraćeno u privid zakonitog stanja, ocenila je organizacija Transparentnost Srbija. Kako se podseća, u 18 javnih preduzeća konkurs za generalnog direktora je raspisan 2017. godine, a u jednom nije okončan čak ni konkurs raspisan 2013. godine.

EPS je upravo 2017. godine raspisao konkurs za generalnog direktora, ali on trenutno ne može da se okonča, jer je Vlada Srbije u tehničkom mandatu. 

Kako se naglašava, Vlada ne bi mogla da izabere direktora EPS-a, čak ni kad bi želela, jer je takav zakon (član 17. Zakona o Vladi).

Za v.d. direktora EPS-a juče je postavljen Miroslav Tomašević koji je u tom preduzeću do sada bio izvršni direktor za proizvodnju energije. Tomašević je imenovan na tu funkciju više od trideset dana od kada je usvojena ostavka bivšeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića.

Pošta Srbije, kako se naglašava, od danas nema zakonitog v.d. direktora jer je isteklo 12 meseci od postavljanja Zorana Đorđevića na to mesto.

Pošta je kako se dodaje, među preduzećima koja nikada nisu imala direktora izabranog na konkursu, iako je i tamo raspisan 2017. godine.

Od 34 preduzeća koja su u državnom vlasništvu, trenutno osam ima direktore izabrane na konkursu, dva imaju zakonite v.d, a u 24 istekao je mandat direktora, v.d. direktora, ili je direktor imenovan bez konkursa, dodaje se u saopštenju.

„Nova“ strategija za javna preduzeća: Izbor između dve loše varijante
Za javna preduzeća važnije da obezbede usluge nego profit

„U 19 preduzeća, ni jedan jedini dan od usvajanja Zakona iz 2012. kojim je uvedena obaveza raspisivanja konkursa, na čelu nije bila osoba izabrana na konkursu. U još dva direktori izabrani na konkursu proveli su manje od šest meseci na rukovodećim mestima“, objašnjavaju u transparentnosti.

Od 26 preduzeća kojima nemaju direktore izabrane na konkursu, pet nije rapsialo konkurs, u po jednom su konkursi raspisani 2021. i 2020. godine.

Od osam preduzeća (od ukupno 34) u kojima je trenutno na čelu direktor izabran na konkursu, u svim slučajevima izabran je dotadašnji direktor ili v.d, a u pet od tih osam on ili ona bili su ujedno jedini kandidati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.