Vesti iz zemlje

22.11.2016. 14:14

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

TS: U Srbiji i dalje najveći problem neprijavljivanje korupcije

U Srbiji je i dalje najveći problem sa korupcijom njeno neprijavljivanje u dovoljnoj meri, jer čak 374.000 slučajeva godišnje ostane neprijavljeno nadležnim organima, govore podaci istraživanja „Globalni barometar korupcije 2015/2016“, koji su danas predstavljeni na konferenciji za novinare Transparentnosti Srbija.

Zaključak istraživanja je da je broj neprijavljenih slučajeva korupcije izuzetno veliki, odnosno da se prijavi manje od jedan odsto slučajeva, a da je broj optuženih i kažnjenih daleko manji.

Prema istom istraživanju, godišnje se podnese 220 krivičnih prijava zbog krivičnog dela primanje/davanje mita, oko 3.000 za zloupotrebu službenog položaja, što, kako smatra Transparentnost Srbija potvrđuje da prioritet za Srbiju i dalje mora da bude otkrivanje većeg broja korupcije.

Kada je u pitanju sitna korupcija, 31 odsto ispitanika je priznalo da je bar jednom u proteklih godinu dana dalo mito saobraćajnoj policiji, a mito su davali u javnom zdravstvu, obrazovnom sistemu, sudovima -građanske parnice, javne službe koje izdaju službene isprave – pasoši, izvodi iz službenih evidencija.,.) i drugo.

Ukupno 68 ispitanika je, prema ovom istraživanju, imalo kontakt sa nekom od pomenutih insistucija, a tog tog broja je čak njih 22 odsto (ili članova njihovog domaćinstva) dalo mito makar jednom u poslenjih godinu dana.

Preporuke ove organizacije pored ostalog kažu da je potrebno potencijalne prijavljivače informisati o mogućnostima za prijavu korupcije kao i zaštiti.

Programski direktor TS Nemanja Nemadić smatra da je izmenama Krivičnog zakonika omogućiti praktično podsticanje ljudi na prijavu korupcije, takos sto bi se predvidelo na primer oslobođenje od kazne za davaoca mita ukoliko projavi slučaj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.