Vesti iz zemlje

17.05.2018. 10:34

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Turističke agencije mogu da odgovaraju pred sudom zbog propusta s turistima na letovanju

Poslednjih godina sve više domaćih turista preko interneta bira mesto za odmor, smeštaj i prevoz do odredišta, jer je takvo letovanje jeftinije od aranžmana koje nude turističke agencije.

Ukoliko imaju neprijatnosti tokom odmora u inostranstvu, za pomoć se uvek mogu obratiti i konzularnim predstavništvima Srbije.

I ove sezone većina domaćih turista letovaće na Egejskom ili Jonskom moru, zbog, kako kažu, brojnih prednosti. Bez obzira na to kuda putuju, nemaju svi poverenja u agencije.

„Uvek agencije ukradu jedan dan, od dogovorenog broja. Policija je jednom tamo intervenisala, ja nisam hteo da izađem, jer sam se držao ugovora koliko dana“, kaže jedan građanin iz Čačka.

Zbog nekog propusta, domaća agencija može odgovarati pred srpskim pravosuđem. Takvu zaštitu naši državljani nemaju ukoliko nešto pođe po zlu a odabrali su da letuju u privatnoj režiji, kažu predstavnici agencija.

Luka Ilić – direktor agencije iz Beograda:

„Ako otkazujete put, zadržava se pedeset posto, ako otkažete na dan puta zadržava se sve. Nema ono da molite agenciju da izađe u susret, pa ljudski, tako dalje, sve to nestaje, postoji samo jedan odnos sa tim gazdom i ne postoji nikakva pravna zaštita. Dok kad ste u Srbiji, postoji pravna zaštita, nadležnih organa, naravno, još veća ako je agencija članica YUTE“.

Ali ne mogu ni sve primedbe i žalbe biti predmet sudskog spora.

Milka Jovanić, vlasnica turističke agencije iz Požege kaže:

„Bil im buka, jer su mladi bili pored nekakvih starijih, nisu mogli da spavaju, pa ne znam komarci, meduze …“
Oko milion srpskih turista svake godine letuje u Grčkoj, a konzularna prestavništva uvek su na raspolaganju da priteknu u pomoć ukoliko zatreba.

Siniša Pavić, konzul u Solunu apeluje na sve one koji dolaze da dođu sa ispravnim dokumentima, uplaćenim putnim osiguranjem i sa osnovnim informacijama o svom kretanju.

Najveći broj turista uživa u odmoru bez ikakvih problema. Ove godine navršava se sto godina od završetka Velikog rata, pa je to i povod da oni koji letuju u Grčkoj obiđu mesta od istorijskog značaja za Srbiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.