Vesti iz zemlje

30.04.2020. 16:39

Ekapija

Autor: Nova Ekonomija

Tužba od 300 miliona evra protiv Srbije zbog trgovačkog centra u Beogradu

Privredno društvo BRIF TRES i njegovo zavisno društvo BRIF T-C dostavili su tužbu protiv Srbije vrednu 300 mil EUR pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova zbog spora koji je usporio izgradnju trgovačkog ce...

Nova ekonomija

Kompanija BRIF TRES i njeno zavisno društvo BRIF T-C dostavili su tužbu protiv Srbije vrednu 300 miliona evra pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova zbog spora koji je usporio izgradnju trgovačkog centra u Beogradu, saopštili su njihovi zastupnici iz Advokatske kancelarije Stanković.

Kako se ističe, spor se tiče dugoročnog ugovora o zakupu koji je BRIF T-C potpisao sa Vladom Srbije 2004. godine nakon tenderskog postupka – u skladu sa kojim su se investitori obavezali da na lokaciji ranije deponije na reci Dunav izgrade moderan trgovački kompleks. U skladu sa uslovima zakupa, privredno društvo BRIF T-C bi rukovodilo trgovačkim centrom kada bude izgrađen.

Privredna društva BRIF tvrde da su investirala značajna sredstva u pripremne radove koji su bili neophodni na lokaciji, ali su im njihova ulaganja oduzeta usled niza postupaka i propusta nadležnih organa u Srbiji.

Za kazne i penale iz budžeta Srbije 200 miliona evra

– Treće lice je naime, podnelo konkurentski zahtev 2007. godine u pogledu jedne parcele zemljišta na čijem uređenju su privredna društva radila u skladu sa uslovima zakupa. To je dovelo do niza upravnih postupaka i na kraju do sudskog postupka koji se tiče zakonitosti inicijalnog tenderskog postupka. Sudski postupak je i dalje u toku – saopštili su njihovi zastupnici.

Kako navode, u isto vreme je katastar nepokretnosti u Srbiji odbio da upiše pravo zakupa privrednih društava BRIF u vezi sa zemljištem – sprečavajući ih da obezbede neophodno finansiranje za nastavak projekta.

– Obaveštenje o sporu je predato u julu 2019. godine u skladu sa Bilateralnim sporazumom o zaštiti investicija koji je Srbija potpisala sa Ekonomskom unijom Belgije i Luksemburga, ali strane nisu uspele da postignu mirno rešenje spora. 

Privredna društva BRIF tvrde da njihova potraživana iznose približno 300 mil EUR – kažu iz Advokatske kancelarije Stanković i dodaju da je Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova 27. aprila registrovao tužbu koju je dostavilo privredno društvo BRIF TRES i njegovo zavisno društvo BRIF T-C.

Iako su oba BRIF pravna lica registrovana u Beogradu, tužba je, kako navode, predata u skladu sa Bilateralnim sporazumom o zaštiti investicija koji je Srbija potpisala sa Ekonomskom unijom Belgije i Luksemburga.

– Po shvatanju publikacije Global Arbitration Review, privredna društva BRIF se oslanjaju na taj sporazum budući da njihovo matično društvo ima sedište u Luksemburgu – kažu zastupnici.

BRIF TRES zastupaju advokati iz četiri firme: White&Case u Parizu, luksemburška firma CAS, Advokatska kancelarija za parnice i arbitražu Oplus sa sedištem u Parizu i advokati iz kancelarija Stanković u Beogradu.

Srbija ima tri  spora pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova. Detaljniji podaci o jednom od njih su nedavno objavljeni – tužba vredna 67 mil EUR koju su podneli kanadski investitori zbog navodne eksproprijacije farme mleka – nakon što je Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova objavio nekoliko dokumenata iz ovog predmeta u februaru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.