Srbija

03.03.2023. 15:33

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Tužilaštvo krije informacije o uzroku eksplozija u čačanskoj „Slobodi”

Ulaz u preduzeće Sloboda u Čačku Foto: Wikipedia/AirWolf

Tužilaštvo krije informacije o eksplozijama u „Slobodi“

Srbija

03.03.2023. 15:33

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku pod različitim izgovorima odbija da javnosti dostavi nalaz i mišljenje veštaka o uzroku požara i dve serije eksplozija koje su se dogodile u fabrici oružja „Sloboda” tokom juna 2021. godine, navodeći i da bi objavljivanje dokumenta moglo da ugrozi bezbednost zemlje, piše Pištaljka.

Istovremeno, tužilaštvo već 20 meseci ne donosi nikakvu odluku o tome kako je došlo do eksplozija, da li je počinjeno neko krivično delo i ko je eventualno odgovoran.

Iako je ovo jedna od od najvažnijih istraga Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, jer je povređeno troje radnika, na stotine građana evakuisano i načinjena milionska šteta – tužilaštvo je najviše vremena utrošilo na – čekanje.

Po navodima koje je Pištaljka dobila od tužilaštva, duže od osam meseci se čekalo na nalaz i mišljenje veštaka, a onda još oko dva meseca na dopunu tog dokumenta.

Ovaj dokument je završen u oktobru prošle godine, ali odluke tužilaštva ni danas nema. U poslednjem dopisu tužilaštva Pištaljci iz januara ove godine piše da je istraga u „završnoj fazi”.

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) je, nakon zahteva Pištaljke, odbilo da dostavi nalaz veštačenja. Institucija je prvo tvrdila da bi se time ugrozila predistraga jer „bi se došlo u situaciju da samo jedan dokaz (nalaz i mišljenje) bude predmet ocene i analize, pa i komentara od laičke javnosti”.

Poverenik je poništio ovakvo rešenje i naveo da činjenica da se vodi predistraga nije dovoljan razlog da se javnosti uskrate informacije i naložio im da ponovo odluče.

U drugom odlučivanju tužilaštvo se opredelilo za potpuno drugačiji izgovor i navelo da će time biti ugrožena bezbednost države.

„Nalaz i mišljenje Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku zasnovan je na poverljivim podacima od značaja za bezbednost Republike Srbije i isti sadrži takve podatke koji bi u slučaju da postanu dostupni javnosti mogli ozbiljno ugroziti odbranu zemlje, a time i nacionalnu bezbednost, a što sve predstavlja osnov za uskraćivanje pristupa takvim informacijama…”

Pištaljka je ranije pisala da je Ministarstvo odbrane znalo da se u ovoj fabrici namenske industrije eksploziv nepropisno skladišti i na to je upozorilo još 2017. godine, a da je rukovodstvo Kompanije „Sloboda”, umesto da nedostatke otkloni, municiju posle toga počelo da skladišti pod šatorima.

Sloboda iz Čačka imenovala novog direktora nakon prodaje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.