Vesti iz sveta Vesti iz zemlje

16.11.2022. 13:42

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

U 2023. godini očekujte novi WannaCry i hakovanje dronom

Foto: Pixabay

Napadi na satelitske tehnologije, servere pošte, porast destruktivnih napada, hakovanje dronom i velika sajber epidemija su samo neka od predviđanja za narednu godinu, navodi se u saopštenju kompanije Kasperski. 

Politička previranja 2022. godine donela su promene koje će uticati na oblast sajber bezbednosti u godinama koje dolaze.

„Sasvim je jasno da je 2022. dovela do velikih promena u svetskom geopolitičkom poretku i uvela je novu eru nestabilnosti“, rekao je  Ivan Kwiatkowski, viši istraživač bezbednosti kompanije Kaspersky.

 

S obzirom na trenutnu političku klimu, stručnjaci kompanije Kaspersky predviđaju rekordan broj ometajućih i destruktivnih sajber-napada, koji će uticati na državni sektor i ključne industrije.

Verovatno je da za deo njih neće biti lako utvrditi da je reć o sajber incidentima i da će izgledati kao nasumični incidenti.

Za očekivati je i sajber napadi visokog profila na civilnu infrastrukturu, kao što su energetske mreže ili javne televizije, koje takođe mogu postati mete, kao i podvodne kablove i čvorišta za distribuciju vlakana, koje je teško odbraniti.

Predviđanja za 2023. godinu Kaspersky tim za globalno istraživanje i analizu (GreAT) zasniva na osnovu praćenja aktivnosti više od 900 APT (advanced persistent threats) grupa i njihovih kampanja.

Statistički, neke od najvećih i najuticajnijih „epidemija“ sajber napada se javljaju svakih šest do sedam godina.

Poslednji takav incident bio je zloglasni WannaCry ransomware.  Istraživači kompanije Kaspersky smatraju da je velika verovatnoća da će se neki novi WannaCry desiti i 2023. godine.

„Velike promene će se odraziti i na nove tipove meta, jer stručnjaci veruju da sledeće godine možemo videti smele napadače i stručnjake koji su vešti u mešanju fizičkih i sajber upada, koristeći dronove za hakovanje meta koje su im u fizičkom dometu“, piše u saopštenju.

Neki od mogućih scenarija napada uključuju montiranje dronova sa dovoljno alata koji bi omogućili prikupljanje WPA alatki koje se koriste za krekovanje WiFi lozinki ili čak emisiju malicioznih USB ključeva u ograničenim oblastima u nadi da će ih žrtva pokupiti i priključiti ih u mašinu.

SIGINT – isporučujući malver, jedan od najmoćnijih vektora napada se može zamisliti bi se mogao vratiti jači sledeće godine, navodi Kasperski.

Kasperski navodi da se APT ciljanje okreće satelitskim tehnologijama, proizvođačima i operaterima.

„Nakon incidenta sa Viasat satelitima postalo je jasno da APT napadi imaju sposobnost da dosegnu i satelite, što čini verovatnim da će akteri APT pretnji sve više usmeravati pažnju na manipulaciju satelitskim tehnologijama“, piše u saopštenju.

„Hakuj pa objavi“ je novi trend, navodi Kasperski i dodaje da je novi oblik hibridnog sukoba koji se razvio 2022. uključivao veliki broj operacija hakovanja po tom modelu.

„To će se nastaviti i u narednoj godini sa APT akterima koji će propuštati podatke o konkurentskim grupama pretnji ili širiti informacije“, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.