Vesti iz zemlje

07.02.2022. 13:19

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

U decembru poskupela testenina i mobilna telefonija

Prehrambeni proizvodi su u decembru, u odnosu na novembar, poskupeli 0,3 odsto, a najviše testenina koja je poskupela čak za šest odsto. Usluge mobilne telefonije, čije su cene mirovale od 2017. godine, poskupele su za 2,6 odsto. ...

Pixabay

Prehrambeni proizvodi su u decembru, u odnosu na novembar, poskupeli 0,3 odsto, a najviše testenina koja je poskupela čak za šest odsto. Usluge mobilne telefonije, čije su cene mirovale od 2017. godine, poskupele su za 2,6 odsto. 

Kada se porede sa istim periodom prethodne godine, prehrambeni proizvodi su u decembru poskupeli su 12,1 odsto i to najviše zbog poskupljenja svežeg povrća od 25,9 odsto. 

Inflacija je usporena na mesečnom, a ubrzana je na međugodišnjem nivou u decembru 2021, navodi se u biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT). 

U novembru i decembru 2021. registrovana je mesečna inflacija od 0,9 odsto i 0,4 odsto i međugodišnja inflacija od 7,5 odsto i 7,9 odsto. 

Srbija je, kako se navodi, imala višu međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije i u novembru i u decembru 2021. godine.

Inflacija u evrozoni dostigla novi rekord

U novembru i decembru 2021. međugodišnja inflacija je bila 7,5 odsto i 7,9 odsto u Srbiji, a 5,2 odsto i 5,3 odsto u Evropskoj uniji. 

Međugodišnja inflacija u Srbiji koja je poslednji put bila viša od međugodišnje inflacije i u novembru i u decembru 2021. zabeležena još u julu 2013, kada je iznela 8,6 odsto. 

Rast bruto zarada u periodu januar-novembar 2021. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 9,1 odsto nominalno, odnosno 5,2 realno. Istovremeno, neto zarade su porasle za  9,3 odsto nominalno i za 5,4 odsto realno. 

Na međugodišnjem nivou poskupeli energija, usluge, hrana

Na međugodišnjem nivou u decembru 2021. poskupele su sve osnovne kategorije potrošačke korpe, piše u analizi MAT-a. 

Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 12,1 odsto, najviše zato što je sveže povrće poskupelo za 25,9 odsto.

Od januara do decembra 2021. sveže povrće je poskupelo za  53,9 odsto, a pojeftinilo je za 18,2 odsto. 

Energija je poskupela za 13,4 odsto, najviše zbog motornih goriva koja su poskupela za 23,5 odsto. 

Od januara do decembra  2021. motorna goriva su poskupela za 24,6 odsto, a pojeftinila su za 0,9 odsto.

Usluge su, na kraju, poskupele za 3,8 odsto, ponajviše zato što su komunalno-stambene usluge od januara do  decembra 2021. poskupele za 6,6 odsto, a nijednom nisu pojeftinile, navodi MAT.

Inflacija se u decembru popela na 7,9 odsto

U odnosu na novembar rast cena alkoholnih pića i usluga 

Na mesečnom nivou u decembru 2021. poskupele su sve osnovne kategorije potrošačke korpe osim energije, čije su cene ostale na prošlomesečnom nivou. 

Neprehrambeni proizvodi bez energije su poskupeli za 0,6 odsto jer su pre svega, alkoholna pića poskupela za 1,2 odsto što je njihovo najveće mesečno poskupljenje u 2021. godini.

Usluge su poskupele za 0,6 odsto, pre svega, jer su usluge mobilne telefonije, čije su cene mirovale od aprila 2017, poskupele za 2,6 odsto. 

Prehrambeni proizvodi su, naposletku, poskupeli za 0,3 odsto,  jer je, pre svega, testenina poskupela čak za šest odsto. 

Glavne komponente rasta inflacije su, kako se navodi u analizi, „izuzetni rast svetskih cena neprerađene hrane i energije“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.