Foto: Pixabay

U dualno obrazovanje ukljuceno 800 kompanija

Foto: Pixabay

U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i dodao da je od tog broja čak 80 odsto domaćih kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća, prenosi RTV. 

"Upravo smo to i hteli da postignemo. U početku primene dualnog obrazovanja taj odnos kompanija je bio takav da su pola bile domaće, a pola strane, sada je 80 odsto domaćih", rekao je Čadež novinarima nakon obilaska kompanije "DM" u Beogradu, koja je jedna od prvih kompanija u našoj zemlji koja je podržala sistem dualnog obrazovanja.

Privredna komora Srbije je ovu nedelju posvetila dualnom obrazovanju i organizovala niz aktivnosti širom zemlje.

Danas je u Beogradu održan "Karavan dualnog obrazovanja" tokom kojeg su predstavnici države i privrede iz Srbije, sa partnerima iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, koje su pružale podršku razvoja dualnog obrazovanja u našoj zemlji, obišle tri kompanije koje su primer takvog modela obrazovanja.

Pre početka karavana, danas je u Privrednoj komori Srbije održana panel diskusija o početku primene Zakona o dualnom obrazovanju, na kojoj je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević kazala da se od septembra ove godine po dualnom modelu školuje oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština. Dodaje da đaci uz teorijsku nastavu u 72 škole, učenje kroz rad za 35 dualnih profila imaju u oko 800 kompanija.

Kovačević je istakla da je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara