Srbija

25.05.2023. 10:33

Autor: Katarina Baletić

U Evropi svaka dva minuta nestane jedno dete

broj za nestalu decu Foto: ASTRA

Srbija

25.05.2023. 10:33

Za deset godina, od 2012. do 2022. godine, organizacija ASTRA koja koordiniše evropskim brojem za nestalu decu primila ja 4.413 poruka, na osnovu koji su mapirana 143 slučaja nestanka dece. U Srbiji najveći broj nestale dece čine deca pobegla od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite, dok su otmice od strane rećih lica, odnosno kriminalne otmice najređi uzrok nestanka dece i čine tri odsto prijavljenih slučajeva.

Međutim, ASTRA u saopštenju navodi da slučajevi kriminalnih otmica mogu imati strašne i tragične posledice, i zato privlače najveću pažnju javnosti i izazivaju pozornost, strah, a neretko i paniku.

Razlozi nestanak dece variraju od bežanja od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite usled različitih problema, kao što su izloženost nasilju, zanemarivanju ili zlostavljanju, proživljavanje lične ili porodične traume, ili drugih različitih životnih okolnosti (razvod roditelja, gubitak bliske osobe), problema sa mentalnim zdravljem, razdvajanja od porodice tokom migracija i izbeglištva, preživljeno nasilje odnosno krivično delo izvršeno od strane bliske ili nepoznate osobe.

U Evropi se godišnje prijavi nestanak 250.000 dece, što je jednako nestanku jednog deteta svaka dva minuta.

Samo u 2022. godini, linije 116 000 (Evropski broj za nestalu decu) u različitim zemljama Evrope primile su 70.855 poziva u vezi sa 6.668 slučajeva nestanaka dece.

Većina ovih incidenata uključivala je decu koja su pobegla od kuće ili iz institucija socijalne zaštite, čak 66 odsto novih prijavljenih slučajeva. Pored toga, 24 odsto predstavljaju roditeljske otmice, dok je mali, ali značajan deo, 3 odsto, uključivao nestalu decu u migracijama.

ASTRA je od nedavno članica Republičkog tima za uvođenje Sistema AMBER ALERT u Srbiji.

Na osnovu analize data-baze poziva Evropskog broja za nestalu decu 116000 za Srbiju, procena je da bi najverovatnije u jednom slučaju (najviše u tri) godišnje došlo do pokretanja sistema brzog alarmiranja javnosti (AMBER/Child Alert).

Sistemi ranog upozorenja u slučaju nestanka deteta postoje u brojnim državama Evrope. U 2022. godini izdato je 37 upozorenja za 39 dece (17 devojčica i 22 dečaka) u četiri evropske zemalje, Češkoj (23), Grčkoj (7), Holandiji (6), Poljskoj (1). Čak 85 procenata slučajeva uspešno je rešeno.

Evropski broj za nestalu decu 116000 u Srbiji postoji od 2012. godine i linija je dostupna 24/7 i svi pozivi iz Srbije su besplatni.

Ove telefonske linije, vode nevladine organizacije članice u okviru mreže Missing Children Europe u 27 zemalja Evrope.

ASTRA u saopštenju, povodom Međunarodnog dana nestale dece 25. maja, ističe da su linije 116000 bitne jer pružaju trenutnu podršku porodicama nestale dece tokom nestanka, ali i deci i porodicama nakon njihovog pronalaska, kako bi lakše prošle kroz period oporavka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.