FOTO: NE

Tehnološkim inovacijama i saradnjom u reosmišljavanje sveta

U NTP Beograd otvorena konferencija o Industriji 4.0

FOTO: NE
Industrija 4.0 se dešava sada i nova tehnološka dostignuća menjaju svet kao nikada ranije. Da bismo iskoristili mogućnosti koje nose sa sobom, moramo biti otvoreni i inovativni, a privreda institucije i obrazovne ustanove moraju sarađivati. 

Posebnu podršku trebalo bi da uživaju startap preduzeća, pokretači promena, koje kao i Četvrtu industrijsku revoluciju karakteriše redefinisanje granica poslovanja kakve poznajemo i sasvim novi pristup proizvodnim procesima i uslugama, istaknuto je danas na otvaranju međunarodne konferencije "Reinventing the world – the power of Industry 4.0" u Naučno-tehnološkom parku Beograd. 
 naucnotehnoloskipark

Tokom naredna dva dana, više od 15 vrhunskih svetskih predavača i preduzetnika predstaviće najnovija tehnološka dostignuća i trendove u oblasti blokčejna, Interneta stvari, robotike, sajber bezbednosti i sistema obrazovanja u Četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Konferenciju "Reinventing the world-the power of Industry 4.0", Naučno-tehnološki park organizuje uz podršku Vlade Švajcarske Konfederacije, kroz projekat "Naučno- tehnološki park Beograd - novi izvozni instrument Srbije", koji ima za cilj povećanje izvoza visokotehnoloških proizvoda i usluga.

Gordana Danilović Grković, v.d. direktorka NTP Beograd, poželela je na otvaranju konferencije dobrodošlicu učesnicima, podsetivši da NTP Beograd tri godine nakon osnivanja ima 65 kompanija i više od 600 inženjera u kompleksu.
BionicCobot


"Naš cilj je ubrzan tehnološki razvoj, kroz razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda i usluga, ohrabrivanje mladih da započnu sopstveni biznis, rast izvoza i zapošljavanja. Okupili smo se ovde da razgovaramo o Industriji 4.0 i velikim promenama koje su neminovno pred nama. Zahvalna sam švajcarskoj vladi, Sekretarijatu za ekonomske odnose (SECO) za podršku koju su pružili uspostavljanju i razvoju NTP Beograd i ovoj konferenciji, kao i međunarodnim ekspertima na dolasku i volji da sa nama podele svoja znanja.

Ambasador Švajcarske u Srbiji, NJ.E. Philippe Guex, naglasio je da inovativno okruženje Naučno-tehnološkog parka Beograd predstavlja pravu lokaciju za organizaciju konferencije "Reinventing the world – the power of Industry 4.0", koja će pružiti odličnu osnovu za dalji razvoj i promociju Industrije 4.0 i inovacija uopšte u Srbiji.
konferencija
"Inovacije su uvek bile jedan od ključnih faktora uspeha švajcarske ekonomije i kroz ovu konferenciju Švajcarska nastoji da promoviše Industriju 4.0 i inovacije među privatnim sektorom u Srbiji. Industrija 4.0 predstavlja aktuelni trend koji odlikuje spajanje tehnologija, brisanje granica između fizičkih, digitalnih i bioloških sfera. Ovaj trend donosi puno prilika,
ali i izazova i otvorenih pitanja. Reč je o promenama u razvoju koje se tiču svih nas, zbog čega moramo biti otvoreni, znatiželjni i inovativni kako bismo ih okrenuli u svoju korist. Tokom dva dana konferencije bićemo u prilici da naučimo više o dolazećim tehnološkim trendovima i kako da ih implementiramo u poslovanje i svakodnevni život. Švajcarska ostaje partner Srbije na daljem razvoju inovativnosti, a tražimo takođe, i mogućnosti da model razvoja Tehnološkog parka u Beogradu proširimo i na druge regione u Srbiji.
Posebnu pažnju učesnika privuklo je predavanje "oca" softverskog inženjerstva, švedskog naučnika i preduzetnika, autora udžbenika iz kojih se obrazuju IT studenti širom sveta, Ivar Jacobsona, održano odmah nakon svečanog otvaranja. Kroz prezentaciju "50 years of Software Engineering, now what?", sa učesnicima je podelio kako se više od 20 miliona
softverskih developera širom planete suočava sa promenom načina i metodama razvoja sotvera, iznoseći svoju viziju budućnosti softverskog inženjerstva, u čemu će veliku ulogi imati veštačka inteligencija.
makeyouridea
Kako industrija, vlada i startapi mogu da sarađuju kako bi u potpunosti uhvatili potencijal blokčejn inovacija govorila je
Katherine Foster, predočivši aspekte uspešnog pristupa, inicijativa i pilot programa koje je razvila njena organizacija BLOC (Blockchain Labs for Open Collaboration). Ona koristi termin "evolucija" umesto revolucija fokusirajući se na integrisane tehnologije i blokčejn, te njihovoj upotrebi i uticaju koji mogu imati u oblasti životne sredine i društva uopšte, ne u smislu kripto vlauta i ICO.

"Ovakve konferencije su važne jer omogućavaju različitim akterima i donosiocima odluka iz različitih sektora da imaju otvorene diskusije i steknu unakrsna znanja, i na taj način smo sigurni da ne razvijamo tehnologiju radi dobrobiti tehnologije, već stvaramo tehnologije koje su inovativne u smislu saradnje i funkcionalnosti sa stvarnim kapacitetom da se razvijaju na tržištu" – rekla je Foster.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara