Vesti iz zemlje

07.04.2021. 12:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

U okolini Valjeva se istražuje litijum, isplativost rudnika za sada upitna

Srpska kompanija Euro Lithium Balkan, koja je podružnica kanadske kompanije Euro Lithium, potvrdila je za Novu ekonomiju da vrši istraživanje mineralizacije litijuma u okolini Valjeva. Predstavnici kompanije su do sada utvrdili da se radi o ...

Foto: Pixabay

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium,  potvrdili su za Novu ekonomiju da u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu. Objašnjavaju da se još ne zna da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma.

Iz kompanije Euro Lithium Balkan kaže za naš portal da ih je za istraživanje litijuma u okolini Valjeva ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Istraživanje i analiza su u ranoj fazi, ali do sada je utvrđeno da na tom području ima litijuma“, kaže  Petr Palkovski, izvršni direktor i osnivač Euro Lithium-a.

Palkovski dodaje da njegova kompanija ne istražuje mineralizaciju jadarita, koji prema njegovim rečima predstvlja složeni mineral i koji je „predmet interesovanja“ kompanije Rio Tinto, u okviru „Projekta Jadar“.

Palkovski je rekao da je u okolini Valjeva do sada pronađen litijum koji je prisutan u vrlo niskoj koncentraciji u poređenju sa rudom jadarita, minerala koji je 2004. godine pronađen u dolini reke Jadar, po kojoj je i dobio ime.

„Još nije utvrđeno da li su ovi resursi litijuma ekonomski isplativi za eksploataciju, pa je moguće da do eksploatacije i ne dođe“, ocenio je Palkovski. 

Osnivač Euro Lithiuma kaže i da se kompanija koju predstavlja neće baviti iskopavanjem litijuma, ukoliko se ne dokaže da je vađenje rude „ekonomski, ekološki i socijalno prihvatljivo“.

Naglasio je i da se trenutno proučavaju tehnike za eksploataciju na lokalitetu, koje bi „ekološki i socijalno bile prihvatljive“. 

Palkovski je objasnio i da je cilj njegove kompanije da pomogne Srbiji da pronađe svoje prirodne resurse, kao i da utvrdi da li oni mogu da se oni eksploatišu u skladu sa principima održivog ekonomskog razvoja. 

„Ako se pokaže da je to moguće, kompanija će dalje razvijati projekat“, naglasio je Palkovski.

Dodao je da kompanija planira da uradi studiju o životnoj sredini na području okoline Valjeva, što je prema njegovim rečima prvi korak za razumevanje postojeće ekološke situacije.

Palkowski je najavio da će kompanija u međuvremenu završiti i preliminarnu studiju izvodljivosti koja je u skladu sa međunarodnim standardima.

To bi prema njegovim rečima kompaniji i lokalnoj zajednici pomoglo da utvrde da li je otvaranje rudnika litijuma ekonomski izvodljivo i da li ispunjava ciljeve koje preduzeće navodi kao prioritet.

„Ako su ovi uslovi ispunjeni, uslediće procena uticaja na životnu sredinu“, objašnjava Palkovski.

„BEZ ISELJAVANJA LOKALNOG STANOVNIŠTVA“

Na području između Valjeva i Lajkovca, gde se vrše istraživanja, protiče reka Kolubara, u blizini je i regionalni put, a u planu je i nova deonica auto-puta koja će spojiti Valjevo i auto-put Miloš Veliki.

Građani, ali i neki članovi lokalne samouprave u Valjevu, već su javno zatražili od nadležnih iz gradske uprave da im odgovore u vezi sa istraživanjima litijuma koje se sprovodi u okolini Valjeva.

Pitanja se odnose i na informacije da li bi, u slučaju da se rudnik litijuma otvori, bili izmešteni objekti saobraćajne infrastrukture, kao i tok reke Kolubare.

Kompanija Euro Lithium Balkan kaže za naš portal da je za profitabilnost projekta ključno da se izmeštanje infrastrukturnih objekata, poput železničke pruge ili puteva, izbegne ili svede na minimum. 

Napominju da ne mogu da govore o mogućem preseljenju infrastrukture dok se ne završi studija izvodljivosti, ali naglašavaju da izmeštanje infrastrukture sigurno ne bi koristilo kompaniji jer previše košta.

„Lokalno stanovništvo ne treba prisiljavati da se iseli ni pod kojim okolnostima“, navodi Palkovski. 

Vlasnik Euro Lithiuma kaže i da njegova kompanija ne planira promenu toka reke Kolubare niti otvaranje površinskog kopa rudnika.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.