Vesti iz zemlje

29.03.2023. 14:35

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

U planu gondola Vrnjačka Banja-Goč, opština tenderom traži idejno rešenje

Foto: Pixabay

Opštinska uprava Vrnjačke Banje objavila je tender za izradu idejnog rešenja za izgradnju gondole Vrnjačka Banja-Goč. Gondola bi povezivala uži centar Vrnjačke Banje (gde bi bila polazna stanica) i vrh planine Goč (gde je planirana izlazna stanica).

Planira se i međustanica na lokaciji Lipova, koja se nalazi na oko dve trećine dužine predviđene trase, piše u projektnom zadatku koji je objavljen na Portalu javnih nabavki. Planirana gondola je locirana na severnim padinama Goča.

U projektnom zadatku piše da je predviđeno da linijski infrastrukturni objekat (gondola) bude dužine oko 6.950 metara i da je potrebno da savlada visinsku razliku od oko 780 metara između polazne i izlazne stanice.

Visinska razlika između početne i međustanice iznosi 630 metara, dok visinska razlika između međustanice i izlazne stanice iznosi 250 metara. Na trasi je planirano ukupno oko 108 kabina i 47 stubova.

Usluga koju ovim tenderom traži gradska uprava Vrnjačke Banje obuhvata izradu analize trase, izradu tehničkih karakteristika objekata, kao i predloga propatnih sadržaja, usluge geotehničkih istraživanja i izrade elaborata, kao i usluge izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu i Studje opravdanosti investicionog projekta.

Potrebno je, između ostalog, sagledati i predvideti prostorne mogućnosti predviđenih lokacija stanica i planirane trase, prostorne kapacitete kao i ograničenja predviđenih lokacija, i na osnovu analiza definisati varijantna rešenja.

Osim same gondole, potrebno je planirati i projektovati i dodatne sadržaje (komercijalne, uslužne), kao i zaštitni pojas duž cele trase žičare, te pristupne puteve i prilazne saobraćajnice.

Rok za podnošenje ponuda je 25. april.  Procenjena vrednost javne nabavke je 18,3 miliona dinara.

Među kriterijumima za izbor privrednog subjekta stoji da je potrebno da je u prethodnih pet godina uradio tehničku dokumentaciju za minimum pet objekata skijaške infrastrukture: instalacija za transport skijaša i turista, i jedan objekat konstruktivnog raspona preko 50 metara tipa kabinska gondola.

U projektnom zadatku piše da bi izgradnja gondole bila „najbolji i prostorno najefikasniji“ način povezivanja dve značajne turističke lokacije, Vrnjačke Banje i planine Goč.

„Broj posetilaca Vrnjačke Banje je sve veći iz godine u godinu, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo u prvom tromesečju 2022. godine, Vrnjačku Banju je posetilo oko 32.500 posetilaca, što je čini najposećenijom banjom u Srbiji, u tom periodu“, piše.

Vrnjačka banja izgubila status “kraljice” banja

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.