Vesti iz zemlje

30.04.2020. 15:36

Ministarstvo finansija

Autor: Nova Ekonomija

U ponoć ističe rok za podnošenje prijava kojima se odlaže plaćanje poreza

Foto: Pixabay

Rok za podnošenje takozvanih „PPP PD“ prijava za mart, kojim se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade, ističe danas, 30. aprila 2020. godine u ponoć, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Nakon zatvaranja procedure, Poreska uprava će izvršiti kontrolu prispelih prijava i ukrštanje sa podacima Centralnog registra obveznika socijalnog osigranja, kako bi proverila da li privrednici koji su se prijavili za korišćenje mera ispunjavaju kriterijume iz Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19.

Nakon izvršenih provera, spisak sa svim privrednim subjektima koji ispunjavaju kriterijume iz uredbe Poreska uprava dostavlja Upravi za trezor na realizaciju, koja ukršta taj spisak sa spiskom otvorenih namenskih računa.

„U slučaju da su neki privredni subjekti proverom na sajtu Narodne banke Srbije uvideli da im još uvek nije otvoren namenski račun, obaveštavamo ih da će im namenski računi biti otvoreni, i da će moći da koriste pogodnosti iz Uredbe, ukoliko ispunjavaju druge uslove koji su Uredbom predviđeni“, navodi se u saopštenju.

Nikome ko ispunjava uslove iz Uredbe neće biti uskraćena sredstva ako do ovog momenta nije otvorio namenski račun, već će takav račun biti naknadno otvoren, a kako bi 7. maja mogla da počne isplata novčane pomoći u iznosu minimalne zarade, navode u Ministarstvu finansija.

Podsećaju i da je Uredbom propisano da svi privredni subjekti koji imaju tekući račun u samo jednoj poslovnoj banci, treba da otvore kod te iste banke i namenski račun, kao i da svi privredni subjekti koji imaju račune kod više poslovnih banaka imali priliku da do 25. aprila na portalu ePorezi izaberu poslovnu banku kod koje žele da im se otvori namenski račun.

„Svi koji se do tog roka nisu opredelili za jednu od svojih poslovnih banaka, nemaju razloga za brigu, jer je Poreska uprava, u skladu sa Uredbom, opredelila slučajnim izborom jednu od poslovnih banaka u kojoj konkretan privredni subjekat ima tekući račun“. zaključuje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.