Vesti iz zemlje

28.12.2023. 09:23

Autor: Katarina Pantelić

U Srbiji će 70.000 radnih mesta nestati zbog potpune AI automatizacije

Procenjuje se da je ukupan broj poslova u Srbiji koji će u budućnosti biti izložen potpunoj automatizaciji kroz veštačku inteligenciju (AI) 70.000, dok je broj onih kojima bi AI trebalo da značajno pomogne u obavljanju aktivnosti nešto manji od 400.000.

To znači da je broj onih kojima bi AI trebalo da pomogne 17 odsto od ukupnog broja registrovanih zaposlenih, navodi se u analizi Aleksandra Radivojevića iz Fondacije za razvoj nauke (FREN).

On je u analizi pod nazivom „Potencijalni uticaj veštačke inteligencije na ekonomski razvoj u Srbiji“, koji je objavljen u najnovijem broju Kvartalnog monitora, naveo da su žene pod znatno većim rizikom gubitka poslova pod uticajem AI od muškaraca.

„Najveći procenat radnih zadataka koji će biti izloženi mogućnosti automatizacije od strane AI tehnologije nalazi se u grupi zanimanja administrativni službenici (82 odsto), inženjeri, stručni saradnici i tehničari (27 odsto), i stručnjaci i umetnici (26 odsto)“, naveo je on.

Kako je objasnio, brzina implementacije AI u tržište rada će doneti i rizike, pre svega u pogledu gubitka poslova i prelaska radnika koji ostanu bez posla na druga radna mesta.

U Srbiji, kao i u drugim zemljama sveta, kreatori javnih politika će morati da prilagode aktivnosti planiranja radne snage, edukacije i procesa doživotnog učenja i usluga socijalnih sigurnosnih mreža, uticaju veštačke inteligencije kako bi upravljali promenama koje dolaze.

„Da bi potpuna analiza verovatnog uticaja veštačke inteligencije na tržište rada u Srbiji bila moguća, time i definisanje javnih politika, potrebno je pre svega obezbediti podatke o broju zaposlenih na četiri cifre međunarodne standardne klasifikacije zanimanja. Ove podatke trebalo bi da pruža Republički zavod za statistiku, na osnovu podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, ali ti podaci ipak nisu dostupni, odnosno ne postoje“, naveo je Radivojević.

Kada je u pitanju svet, uticaj tehnologije AI na ekonomski razvoj još uvek nije poznat, naveo je Radivojević, s obzirom na toda se radi o tehnologiji u početnoj fazi šire implementacije.

Međutim, razvoj tehnologije u 2023. godini ukazuje na realnu mogućnost automatizacije velikog broja aktivnosti koje ljudi obavljaju već u narednoj deceniji.

Potreba za obradom, analizom i upravljanjem ogromnih količina podataka, koja je omogućena tehnologijom AI, zahtevaće angažovanje IT osoblja sa posebnim setom veština čime se otvaraju nova radna mesta pod uticajem tehnologije AI.

Prema izveštaju McKinsey procenat ispitanih kompanija koji je usvojio AI tehnologiju makar u jednoj oblasti poslovanja porastao je sa 20 odsto od 2017. godine na 50 odsto u 2022. godini.

„U istom periodu prosečan broj mogućih primena tehnologije u ovim kompanijama je udvostručen“, naveo je Radivojević.

Prema izveštaju McKinsey & Company primena generativne tehnologije AI u okviru istraživanja i razvoja lekova mogla bi da donese novih 60 do 100 milijardi dolara prihoda godišnje. U bankarskom sektoru ovaj uticaj se procenjuje na 200 do 300 milijardi dolara godišnje, obrazovanju 120 do 230 milijardi dolara godišnje, itd.

Gde je tu Srbija?

Za Srbiju učešće ukupnog broja zaposlenih koji će biti pod potencijalnim značajnim uticajem unapređenja obavljanja posla iznosi 13,5 odsto, odnosno nešto više od 388.000 zaposlenih, dok je procenat onih čiji će se poslovi potencijalno potpuno automatizovati iznosi 2,4 odsto, odnosno nešto više od 69.000 zaposlenih.

Za Srbiju problem predstavlja relativno nizak procenat građana koji se nalazi na tržištu rada, a koji raspolažu osnovnim nivoom digitalnih veština ili nivoom iznad osnovnog.

Kako je naveo Radivojević, procenat građana Srbije koji se nalaze na tržištu rada (53 odsto) je ispod proseka EU (61 odsto), a prema ovom indikatoru Srbija se nalazi na 29 mestu od posmatranih 36 zemalja, što može predstavljati potencijalni problem u procesu prilagođavanja promenama koje dolaze pod uticajem AI.

„U cilju uspešnog prilagođavanja promenama koje dolaze pod uticajem tehnologije AI, posebnu pažnju u ovom smislu treba posvetiti analizi stepena poznavanja digitalnih veština u okviru zanimanja koja će biti pod značajnim uticajem unapređenja od strane AI, a u kojima je učešće starih u ukupnom broju zaposlenih visoko ili je ukupan broj starih koji radi na ovim zanimanjima visok. Primer takvih zanimanja jesu nastavnici u osnovnom obrazovanju“, naveo je Radivojević.

Dodao je i da će, pored potencijalne potpune automatizacije poslova, razvoj i implementacija veštačke inteligencije dovesti do stvaranja novih poslova, odnosno novih zanimanja kao što su inženjeri modela i inženjeri za zadatke koji će fino podešavati modele i razvijati efikasnije algoritme.

Novi poslovi, kako je naglasio, biće i oni kao što su dizajneri interfejsa i interakcije koji će prilagoditi sisteme različitim korisničkim uslovima, i kreatori sadržaja za veštačku inteligenciju koji će brzo stvarati raznovrstan dubinski sadržaj.

Pored toga, tu su i kustosi i treneri podataka koji će osigurati kvalitetne podatke za obuku AI sistema, kao i specijalisti za etiku i upravljanje koji će nadgledati integritet podataka i osigurati da AI sistemi deluju u skladu s etičkim standardima.

Vrednost kompanije OpenAI će verovatno uskoro premašiti 100 milijardi dolara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.