Srbija

10.01.2023. 15:04

Tanjug

Autor: Nova ekonomija

U Srbiji sve više stranih radnika

Foto: Pixabay

Srbija

10.01.2023. 15:04

Broj stranaca koji rade u Srbiji, povećava se iz godine u godinu zbog manjka domaće radne snage, kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Atanacković je rekao za Tanjug da su glavni razlozi za to deficit radne snage kod nas, jer naši radnici odlaze u Evropu.

Pored toga, reč je i o rastu privredne aktivnosti u Srbiji kao i smanjeno interesovanje za pohađanje zanatskih škola, što opet dovodi do deficita nekih struka.

„Građevinarstvo je, na primer, takav sektor koji zahteva veliku multidisciplinarnost, tu su potrebni manje više svi ti zanatski profili, električari, vodoinstalateri i tako dalje, ali i sami građevinci“, rekao je Atanacković.

Građevinskih radnika u Srbiju najviše dolazi iz Turske, a onih koji rade u oblasti  niskogradnje i na izgradnji puteva, dosta radnika dolazi iz Azerbejdžana i drugih zemalja.

REGIONALNA SARADNJA

Atanacković kaže da će sporazum koji postoji u okviru balkanskog zajedničkog tržišta pomoći poslodavcima da lakše angažuju radnike iz Severne Makedonije i Albanije koji su, smatra Atanacković, nama bliži po mentalitetu.

„Ukoliko naši privrednici budu uspeli da obezbede dovoljno kvalitetnu cenu rada, možemo dobiti ljude koji su bliži nekim našim navikavama, jer ipak se radi o Balkanu. Koliko će to da uspe i da li će, još ćemo da vidimo“, ocenio je Atanacković.

Prema Atanackovićevim rečima, veliki broj radnika pomaže u popunjavanju nedostataka radne snage u vezi sa kineskim investicijima. Poored toga, tu su i kineski radnici koji su angažovani u Boru i Majdanpeku.

„Mi to kao poslodavci posmatramo kao jednu neminovnu pojavu koja je stara. Uvek je dolazilo do tog pomeranja naroda ka onim delovima zemlje koji su im pružali više mogućnosti“, istakao je Atanacković.

On je objasnio da postoje određena razmimoilaženja kod poslodavaca i stranih radnika zbog različitih uslova i načina vaspitavanja ljudi, kao i načina života, posebno onih, kako je rekao, koji dolaze iz Azije.

„Ipak, jednostavno, u nedostatku domaće radne snage poslodavcu je dobrodošao svaki zaposlen, koji će moći da pomogne da on ne smanjuje svoju aktivnost, već da nastavi sa svojim razvojem ili bar ostane na istom nivou svoje produktuvnosti“, kaže Atanacković.

Radnici su produktivni kada su zadovoljni

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.