Vesti iz zemlje

08.03.2017. 14:57

Autor: Nova Ekonomija

U Srbiji u 2016. darovano 21,2 miliona evra za inicijative za opšte dobro

Fondacija Trag i fondacija Katalist, uz podršku USAID, predstavili su danas rezultate Godišnjeg izveštaja o davanju za opšte dobro u Srbiji tokom 2016.godine.

Tokom 2016.godine u Srbiji je darovano 21,2 miliona evra za inicijative za opšte dobro, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji regiona u kojoj se prikupljaju podaci.

„Najaktivniji donatori su građani kroz masovna davanja, a prati ih poslovni sektor. Kao i prethodne godine, kompanije i dalje prednjače u visini darovanih sredstava,“, rekao je Đorđe Kolaković iz Katalista.

Rezultati istraživanja pokazali su da je ukupan iznos donacija u 2016. godini manji za 4, 9% nego za 2015. godinu, dok se prosečan iznos donacija po stanovniku smanjio na 3 evra, u odnosu na 3,14 evra u 2015. 

„S obzirom na to da su, u odnosu na prethodnu godinu, fluktuacije ispod 5% i da je broj zabeleženih akcija nešto viši, sve ukazuje na to da je u pitanju trend stagnacije pre nego opadanja“, istakao je on.

Poslovni sektor je i dalje najveći donator, sa doprinosom od 45,5% ukupne darovane sume, a slede građani sa udelom od 25,2% koji su darovali putem akcija masovnog davanja. 

Primaoci sredstava su i tokom 2016. godine ostali isti tako da su sredstva odlazila pojedincima, odnosno porodicama, institucijama, organizacijama civilnog društva i organima lokalne/nacionalne uprave.

„Izveštaj takođe ukazuje na nekoliko pozitivnih trendova. Iako je najveći procenat donacija u Srbiji još uvek usmeren na jednokratna ulaganja, procenat donacija usmeren ka inicijativama sa dugoročnim efektima je stalno u porastu,“ naveo je. 

Istraživanje je pokazalo i da neprofitne organizacije sve češće dobijaju podršku, te da se suma darovana ovim organizacijama povećava.

U situaciji socijalno-ekonomske krize, ne iznenađuje da su ključne oblasti podržane donacijama ostale uglavnom nepromenjene i uključuju podršku zdravstvenom sektoru, marginalizovanim društvenim grupama, smanjenju siromaštva i obrazovanju. 

Kako je istaknuto, važno je napomenuti da je 2016. godina bila u znaku rasta podrške obrazovnim aktivnostima, posebno onim koje se odnose na dodelu stipendija. 

Kada je reč o krajnjim korisnicima, podrška je uglavnom usmerena na osobe sa invaliditetom, osobe sa zdravstvenim problemima, populaciju lokalnih zajednica i ekonomski ugrožene građane. 

Raste interesovanje za neke korisničke grupe koje su do sada bile zanemarene kao što su samohrani roditelji, deca bez roditeljskog staranja, majke i novorođenčad, stari, itd.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.