Srbija

25.09.2020. 13:25

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Udruženje banaka: Pažljivo birajte način otplate kredita nakon moratorijuma

U sredu 30. septembra ističe drugi moratorijum u otplati kredita, pa će banke u narednim danima klijentima dostavljati nove načine otplate, poštom ili mejlom, a rok za izjašnjavanje biće sedam dana, saopštilo je Udruženje ba...

Foto: Udruženje banaka Srbije

Srbija

25.09.2020. 13:25

U sredu, 30. septembra, ističe drugi moratorijum u otplati kredita, pa će banke u narednim danima klijentima dostavljati ponude za otplatu, poštom ili mejlom, a rok za izjašnjavanje biće sedam dana, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

„Savetujemo klijentima da sa pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im najviše odgovara. Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. 

Prema njegovim rečima, druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. 

„Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum. U svakom slučaju odluka je na građanima i važno je da oni to znaju“, dodaje Vasić.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto privrednih subjekata.

Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Od izbijanja krize zbog pandemije COVID-19 banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice. 

Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko 2 milijarde evra, drugi krajem jula, dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko 2 milijarde evra.

KOLIKO ĆE NOVI MORATORIJUM UVEĆATI RATU KREDITA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.