Srbija

16.12.2020. 13:04

Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije

Autor: Nova Ekonomija

Udruženje: Nema odgovora institucija, naredne nedelje protest male privrede

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je da će u sredu, 23. decembra, održati protest ispred Ministarstva finansija, obzirom da do danas nije došlo do direktnog dijaloga između institucija i p...

Foto: Pixabay

Srbija

16.12.2020. 13:04

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ saopštilo je da će u sredu, 23. decembra, održati protest ispred Ministarstva finansija, obzirom da do danas nije došlo do direktnog dijaloga između institucija i predstavnika male privrede.

„Ovo je vreme da zaposleni u ministarstvima preduzmu konkretne i adekvatne korake da uspešno i bez velikih gubitaka prebrodimo ovu krizu. Postoje izvodljivi mehanizmi koji druge zemlje već primenjuju, a za početak je neophodno da naši službenici u ministarstvima počnu da razmišljaju u tom pravcu koji je u interesu privrede, ekonomije i same države“, navodi se u saopštenju.

Udruženje privrednika smatra da se umesto dijaloga nastavlja sa praksom donošenja jednostranih odluka i „bespoštedan medijski rat zasnovan na poluinformacijama, pa čak i dezinformacijama“ koje u javnost iznose predstavnici vlasti.

„Na taj način stavljeno nam je do znanja da su interesi stranih korporacija prioritet i da nikom nije važno što odluke koje se donose idu direktno na štetu domaćih privrednika. Pod izgovorom prodaje prehrane, supermarketima je dozvoljena prodaja svih vrsta roba i izigravanje mera dok su mali privrednici, u čijim objektima odavno nema gužvi, nemilice zatvarani i ograničavani. Za nas ova situacija deluje kao dogovor države i stranih lanaca supermarketa da im se omogući ekstra profit pred kraj godine na štetu domaće privrede“, ocenjuju u „Zaštitniku preduzetnika i privrednika Srbije“.

Dodaje se i da su nameti države sve veći, a da su proteklih dana na naplatu došli obračuni za eko-taksu, kojusmatraju neprihvatljivom nezavisno od privredne krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. 

„Ponašanje poreske uprave koja pretnjama blokadom računa naplaćuje akontaciju poreza na dobit je suvišno komentarisati… Vreme krize nije vreme ni za trošenje novca na modernizaciju fiskalizacije koja ništa suštinski neće promeniti i koja komotno može da se odloži za godinu ili dve. Predlažemo da reagujete i odgovorite na naše zahteve što pre, jer nas korak deli od opšte pobune, a to je poslednje što želite da imate u svojim rukama i za šta želite da budete odgovorni“, zaključuje se u saopštenju.

Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije je prethodno podneo svoju listu zahteva nadležnom ministarstvu, koji se tiču otpisa odloženih poreza i doprinosa koji stižu na naplatu od januara 2021. godine, kao i nadoknadu svim delatnostima koje su merama sprečene da rade delimično ili u potpunosti.

Privrednici predlažu i ukidanje novih parafiskalnih nameta, akontacije poreza na dobit, „monopola osiguravajućih kuća koji uništava turistički sektor“ i zaustavljanje „korišćenja inspekcija kao sredstva represije i iznude“.

Na spisku zahteva se nalazi i reformisanje poreskog sistema na „pravedniji i transparentniji način, kao i pravedan model uvođenja frilensera i ostalih honoraraca u poreske tokove.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.