Vesti iz zemlje

27.10.2020. 19:34

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Udruženje radnika na internetu: Za rešenje situacije potrebni konstruktivni razgovori

Udruženje radnika na internetu je saglasno da porez treba da se plaća, ali navodi da trenutno opterećenje, nedovoljna zakonska regulisanost, nejasnoće i dugogodišnje neprimenjivanje propisa ukazuje da je krivica za situaciju u kojoj s...

Foto: Pixabay

Udruženje radnika na internetu je saglasno da porez treba da se plaća, ali navodi da trenutno opterećenje, nedovoljna zakonska regulisanost, nejasnoće i dugogodišnje neprimenjivanje propisa ukazuje da je krivica za situaciju u kojoj se trenutno nalaze frilenseri prvenstveno na državi. Dodaju i da su za rešavanje problema potrebni konstruktivni razgovori.

„Ministar finansija Siniša Mali danas je izjavio da radnici na Internetu koji su primili prihod iz inostranstva moraju platiti porez i doprinose na taj prihod, a da će eventualne izmene zakona i propisa nastupiti kasnije. Pozdravljamo poziv ministra da se sedne za sto i razgovara o budućim rešenjima, ali potrebno je razgovarati o aktuelnim problemima koje je izazvao poziv na samoinicijativno prijavljivanje i izvršavanje poreskih obaveza fizičkih lica koji prihoduju od stranih poslodavaca nedavno objavljenog od strane Poreske uprave, prvo na Fejsbuku, a potom i na zvaničnom vebsajtu“, navodi se u saopštenju.

Udruženje radnika na internetu ocenjuje da „nemušti poziv“ koji je Poreska uprava objavila posle „višegodišnjeg ćutanja o poreskoj obavezi“ frilensera, ukazuje da nameravaju da oporezuju celokupan prihod dobijen iz inostranstva, pri čemu nisu razgraničene vrste prihoda, među kojima postoje i iznosi koji nisu pokriveni Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Podsećaju i da do decembra 2019. godine frilenseri nisu bili prepoznati kao lica koja uopšte mogu da plaćaju doprinose za obavezno socijalno osiguranje, te da je nejasno o kakvom se tačno retroaktivnom plaćanju radi. 

„Ministar finansija smatra da je Poreska uprava izašla u susret građanima Srbije, dok mi smatramo da do svega ovoga ne bi ni došlo da je Poreska uprava svih ovih godina radila svoj posao i obaveštavala ljude o obavezi plaćanja poreza i samom načinu izvršavanja te zakonske obaveze“, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se i da je većina frilensera pokušavala da dobije informaciju i uputstva o prijavljivanju svojih prihoda, ali da su službenici Poreske uprave širom Srbije odgovarali „da oni o obavezi i načinu oporezivanja prihoda iz inostranstva ne znaju mnogo, da se to ne odnosi na frilensere, da (ih) Zakon ne prepoznaje i da nisu sigurni kako bi se to obračunavalo“.  

„Pozivamo Ministra finansija i Vladu da ne primenjuju selektivno zakon naplaćujući porez samo od pojedinih grupa koje su i ovako pogođene krizom u kojoj se nalazimo. Podsećamo da najveći dužnici u državi bezbrižno ne uplaćuju porez godinama, dok frilensere koji su u zemlji ostali i pored neregulisanog statusa, država, čini nam se, nema nameru da zadrži“, smatraju u Udruženju radnika na internetu.

Dodaju i da je premijerka Ana Brnabić najavila uvođenje olakšica i niza mera za privlačenje digitalnih nomada iz celog sveta kako bi ojačala privredu zemlje i obezbediti dodatni priliv deviza, a da se istovremeno domaći frilenseri koji već prihoduju iz inostranstva nametima teraju iz svoje zemlje.

„Istupamo u ime ne malog broja pogođenih ljudi, kako ministar tvrdi, već u ime stotina hiljada mahom mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi, za koje država nije uradila ništa da bi ih uvela u legalne tokove… Navedeno je samo vrh ledenog brega koji preti da finansijski potopi ogroman broj građana Srbije. Nadamo se da je Ministar finansija svestan činjenice da možemo očekivati da ljudi svoje nezadovoljstvo izraze na ulici ukoliko u skorijem vremenu ne dođe do dijaloga“, zaključuje se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.