Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu bile skuplje za 17,4 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, vidi se iz podataka Republičkog zavoda za statistiku.
U grupi hrana, najviše su poskupela variva, za 21,3 odsto u odnosu na mart 2022.
Topla i hladna predjela su poskupela za 20,3 odsto, salate 20,3 odsto, pečenja i jela po porudžbini 18,7 odsto.
Kolači su u martu u proseku bili skuplji 19,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.
Bezalkoholna pića su poskupela 16 odsto, a alkoholna 14,2 odsto.
Prenoćišta su, prema podacima RZS-a, u odnosu na lane skuplja 19,7.
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
Veće plate, veće i cene