Cene u ugostiteljskim objektima u Srbiji veće su 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izveštaj Republičkog zavoda za statistiku.
Samo cene hrane su u ugostiteljskim objektima za 11,8 odsto veće u odnosu na jun 2021. Od toga su topla i hladna predjela skuplja 12,5 odsto, a gotova jela 10,4 odsto.
Salate su skuplje 16,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, variva 15 odsto, a kolači 12,7 odsto.
Cene alkoholnih pića veće su 13 odsto, a bezalkoholnih pića 11,4 odsto, vidi se iz podataka RZS.
Poskupela su i prenoćišta – za 12,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.
U Vojvodini su ugostiteljske usluge poskupele 17,4 odsto.
od toga je hrana (u odnosu na prošlu godinu) skuplja 20,5 odsto, alkoholna pića 17,4 odsto, a bezalkoholna pića 13,9 odsto. Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani, navodi RZS.
Da podsetimo, rast potrošačkih cena u maju je dostigao 10,4 odsto. U odnosu na prošlu godinu „samo hrana“ je poskupela 16,2 odsto, od toga su žitarice i hleb skuplji 16,8 odsto, meso 21,3 odsto, a ulje i masti 17,5 odsto.