Vesti iz zemlje

06.06.2017. 06:50

N1

Autor: Nova Ekonomija

‘Uhapsili’ mu Tviter i mejl jer je na internetu objavio rat ‘diktatoru Aleksandru Vučiću i SNS bandi’

Da li je moguće nekome oduzeti nalog sa društvenih mreža ili i-mejl? U slučaju Dragana Murara iz Obrenovca jeste, pošto mu je policija oduzela mobilni telefon i šifre za tviter nalog i i-mejl, jer je na dan inaugruacije novog predsednika pretio da će se fizički obračunati s članovima SNS-a.

Dok u Tužilaštvu tvrde da se radi o standardnoj praksi i u Srbiji i u svetu, stručnjaci pitaju da li se time krši garantovana zaštita tajnosti ličnih podataka.

Protivnik režima

Tviter zajednici poznat je kao muki68, široj se predstavlja kao veliki protivnik ovog režima. 

Dragan Murar veruje da mu je baš zato, pre dva dana, policija oduzela mobilni telefon, ali i šifre za tviter i i-mejl:

„To je apsurdno da vi hapsite tviter nalog, uhapsili su moju privatnost samim oduzimanjem mog telefona, u mom telefonu se nalaze lične poruke“, kaže Dragan Murar, aktivista pokreta Građanin Srbije.

Priveden je zbog onih koje je javno objavio:

„Mi smo danas objavili rat SNS bandi i diktatoru. Pokazali smo da se ne plašimo i da ćemo se tući. Uskoro ćemo rat preneti svuda po Srbiji!“

„Pokret Građanin Srbije je pokvario slavlje bandi i diktatoru. Pokazali smo da nećemo odstupiti i da umemo da se bijemo. I ovo je tek početak!“.

„Svi vi koji mislite da ćemo diktatora pobediti normalno na izborima se grdno varate. Oteraćemo ga samo revolucijom ustankom. Nikako drugačije“.

Ovo su samo neke od njegovih petnaestak objava na tviteru, na dan inauguracije, zbog kojih je Tužilaštvo njegovo ponašanje okarakterisalo kao nasilničko. Sam Murar kaže da nije pozivao na nasilje, te da su njegove reči imale poetsko značenje.

N1: A gde vi tu vidite poeziju?

Murar: Gde vidim poeziju? To nije poezija, to je alegorija, pesnički preneseno značenje. Rat znači demonstracije, rat rečima…kako god hoćete…

N1: Ali rekli ste „tući ćemo se“?

Murar: Da, apsolutno.

N1: Čime ćete se tući?

Murar: Tući ćemo se na izborima, tući ćemo se na svaki mogući Ustavom i zakonom dozvoljeni način.

U pravom, a ne prenesenom značenju, Tužilaštvo je protiv Murara pokrenulo predistražni postupak. Ono što je pisao biće dokazi protiv njega i nije to ništa čudno, kažu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, već standardna procedura u domaćoj, ali i međunarodnoj praksi.

„Shodno važećem krivičnopravnom okviru u Republici Srbiji, koji je u skladu sa međunarodnim propisima, predmet koji može biti oduzet (pokretna stvar), može predstavljati i računarski podatak, tj. podaci, od kojih su, u ovom slučaju, sačinjeni navedeni nalozi. U konkretnom slučaju bitno je napomenuti da je M.D. dobrovoljno predao kontrolne podatke za navedene naloge“, kaže se u saopštenju Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal.

„Naravno da sam pristao, jer sad bih bio u pritvoru“, kaže Murar.

Share: Tužilaštvo povredilo Ustav

Nema tog zakona po kom ste obavezni da bilo kome date svoju šifru, kažu u Share fondaciji. 

Time je, kažu, povređen Ustav koji garantuje zaštitu tajnosti ličnih podataka.

„To je nešto za šta se uvek traži nalog suda, to je isto kao kad bi neko od mobilnog operatera tražio vašu komunikaciju. To ne može da traži policija, nego za to treba nalog suda i postoji procedura kako se to radi“, kaže Andrej Petrovski, Share fondacija.

Između ostalog, kažu, koristi se međunarodna pravna pomoć i od kompanija Tviter ili Gugl traže podaci potrebni za istrag

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.