Srbija

29.05.2024. 09:43

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Ukidanje Zakona o konverziji privuklo 100 miliona evra investicija

Konverzija zemljišta bez nadoknade popularna među investitorima

Izgradnja Kliničkog centra Srbije

Srbija

29.05.2024. 09:43

Od kako je pre nepunih godinu dana ukinut Zakon o konverziji zemljišta povećan je i broj izdatih građevinski dozvola i vrednost građevinskih radova na ovim parcelama, rekao je ministar građevinarstva Goran Vesić. On je dodao i da su na njima zabeležene investicije od 100 miliona evra, što je „značajno viša od one koju je je država imala ranije kroz konverziju uz nadoknadu“, kroz koju je „zaradila“ oko 31 milion evra.

Izmenama i dopunama Zakona nastavljena je svojinska transformacija na zemljištu u Srbiji proširivanjem kruga privrednika koji mogu steći pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade.

U aprili ove godine NALED je objavio istraživane prema kome je u tom trenutku bilo podneto 2.169 zahteva za konverziju bez naknade, od čega je pozitivno rešeno već više od polovine.

Skoro polovina kompanija koje su podnele ili su se spremale da podnesu zahtev za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine planiralo je investicije na tim lokacijama, trećina je u postupak ušla kako bi postali vlasnici građevinskog zemljišta, dok je 11 odsto planiralo da proda ove parcele, pokazalo je istraživanje.

Ukupno posmatrano, za građevinsko zemljište površine oko 1,2 miliona kvadratnih metara tada su planirane investicije u iznosu od 88 miliona evra, prema NALED-ovom istraživanju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.