Salama Pali jedan od najpoznatijih proizvoda Perutnine Ptuj

Ukrajincima odobreno preuzimanje Perutnine Ptuj

Salama Pali jedan od najpoznatijih proizvoda Perutnine Ptuj
Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije odobrila je preuzimanje Perutnine Ptuj.

Tako je otvorila put slovenačkoj SIJ grupi za prodaju 91 odsto udela u toj peradarskoj kompaniji ukrajinskoj poljoprivredno-industrijskoj grupi MHP.

SIJ grupa, koja se bavi proizvodnjom čelika, objavila je ovu vest danas nakon što su preuzimanje, čija cena nikada nije otkrivena, ranije odobrili i regulatori za tržišnu konkurenciju u Austriji, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji, prenosi slovenačka agencija STA. 

Kupoprodajni ugovor je potpisan u novembru 2018. godine uprkos strahovanjima da će MHP tu transakciju iskoristiti samo da od Perutnine napravi punkt za jeftin uvoz mesa iz Ukrajine. 

MHP je negirao takve tvrdnje, obećavajući da će u narednih pet godina uložiti 200 miliona evra u Perutninu, koja je, kako kaže, jedan od najvećih aktera u slovenačkom poljoprivredno-prehrambenom sektoru. 

Sada kada je preuzimanje dobilo "zeleno svetlo", kompanija će održati vanredni sastanak akcionara radi imenovanja novog nadzornog odbora. 

Perutnina Ptuj je zabeležila rast prodaje od 6,2 odsto na 204 miliona evra u periodu januar-septembar prošle godine, dok je EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) porastao za više od petine na 21,5 miliona evra. 

Perutnina Ptuj je vlasnik srpske kompanije za proizvodnju i preradu živinskog mesa Topiko iz Bačke Topole.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara