Srbija

06.11.2023. 09:50

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Umesto Pošte u Savskoj planiran Kulturni centar

Foto: Printskrin/Urbanistički projekat

Srbija

06.11.2023. 09:50

Zgrada Pošte u Savskoj ulici biće uklonjena, a na njenom mestu izgrađen Kulturni centar, sudeći prema Urbanističkom projektu koji je objavio Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove. U blizini sadašnje Pošte, a budućeg Kulturnog centra u planu je kampus obrazovnih ustanova, odnosno osnovna škola i depandas predškolske ustanove.

Pošta iz Savske 2 je preseljena na novu lokaciju u objektu DP „Boreli“, Nemanjina 4 (ugao Nemanjine i Hajduk-Veljkovog venca), objavljeno je u septembru. U okviru dogovora sa Vladom objekat u Savskoj 2 se predaje Direkciji za imovinu.

Beogradski sekretarijat je sada oglasio javnu prezentaciju urbanističkog projekta za faznu izgradnju građevinskog kompleksa za potrebe izgradnje kampusa obrazovnih ustanova, rekonstrukciju po izvornom projektu objekta Pošte i njegovu prenamenu, i izgradnju pristupne saobraćajnice – Beograd na vodi.

Investitor ovog projekta je Grad Beograd, a finansijer Beograd na vodi d.o.o.  Projektant je Mašinoprojekt kopring.

„Osnovna namena novoprojektovanog građevinskog kompleksa su javni sadržaji, kampus obrazovnih ustanova i Кulturni centar kao objekat komercijalne namene sa kompatibilnom javnom namenom iz domena sadržaja kulture“, piše u projektu.

Idejnim rešenjem je, kako se navodi, predviđeno uklanjanje postojećeg objekta Pošte i izgradnja novog objekta sa idejom da se izvrši potpuna oblikovna rekonstrukcija prema izvornom projektu arhitekte Momira Кorunovića.

„Objekat je projektovan kao niz prostora za potrebe kulturnih sadržaja (dečji muzej, galerije, umetničke radionice, škole kulturno umetničkih disciplina, knjižare…). U objektu su predviđeni i prostori za tehničke i sanitarne prostorije, kako bi objekat imao svu potrebnu tehnološku podršku za funkcionisanje ovakve vrste objekta“, piše u projektu.

Izvorna zgrada Pošte podignuta je dvadesetih godina prošlog veka, a rekonstruisana po projektu Pavela Кrata. Za prvobitno zdanje dobar deo stručne javnosti smatra da je ono bilo Кorunovićevo najbolje arhitektonsko delo, navodi se u urbanističkom projektu. Oštećena je u Drugom svetskom ratu, i rekonstruisana u socrealističkom maniru. U toku te rekonstrukcije poskidani su svi fasadni ukrasi i ornamentika.

Кada se radi o kampusu obrazovnih ustanova, prilikom projektovanja definisane su dve zasebne celine, osnovna škola i depadans predškolske ustanove, sa svim potrebnim sadržajima za pojedinačne objekte, navodi se.

Javna prezentacija ovog urbanističkog projekta obaviće se od 9. do 16. novembra (od 9 do 15 časova) u zgradi Gradske uprave Beograda (Ulica 27. marta).

Za rekonstrukciju Glavne železničke stanice još 4,5 miliona

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

  1. A sta ce biti sa lokomotivom Plavog voza, gde ce ona, posto o tome niko ne vodi racuna vec godinama, truli i propada na ocegled gradjana Srbije kao i stara Glavna Zeleznicka stanica??????????? Ziveli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.