FOTO: PxFuel

Umesto za penzije, 171 milion za subvencije reciklerima

FOTO: PxFuel

Vlada Srbije donela je rešenje po kom će 171,6 miliona dinara (skoro 1,5 miliona evra) preusmeriti sa podrške za isplatu penzija na finansiranje subvencija za reciklažnu industriju.

"Sredstva u ukupnom iznosu od 171.615.000 dinara prenose se u tekuću budžetsku rezervu … i raspoređuju se Ministarstvu zaštite životne sredine, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za finansiranje reciklažne industrije”, navodi se u rešenju.

U rešenju stoji da je ovaj novac bio opredeljen za "podršku za isplatu nedostajućih sredstava za penzije”, ali se sada prebacuje u Zeleni fond Srbije za subvencije privatnim preduzećima.

Rešenje je doneto 24. decembra, a potpisala ga je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ranije u decembru, vlada je preusmerila ukupno 950 miliona dinara sa Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i Uprave za javni dug na subvencije privatnim preduzećima koja se bave reciklažom.

Država Srbija ima dugovanja prema reciklažnoj industriji koja su iznosila 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2018. godinu, prema navodima Udruženja reciklera Srbije.

Udruženje je reklo u aprilu 2019. godine da je u republički budžet od ekoloških taksi u 2018. godini prikupljeno 11,5 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada izdvojeno samo 2,19 milijardi dinara. 

Tog aprila, Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali su ugovore o isplati podsticaja za prerađeni otpad u 2018. godini, a reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 65 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2018. godinu, saopštilo je tada udruženje.

PROČITAJTE JOŠ:

Više od milijarde sa zdravstva preusmereno Putevima Srbije


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.