Umetnici iz Portlanda ostatku SAD predstavljaju srpske znamenitosti

Foto: Promo

Dvadesetak autora iz Sjedinjenih Američkih Država i Srbije završilo je publikaciju, koja će srpsku kulturu prezentovati Americi. Kreatori trenutno tragaju za sredstvima koja bi omogućila njenu dalju distribuciju. 

"Briding the Balkans: Portland meets Serbia" je kolaž razlicitih umetničkih izraza - kratkih priča, eseja, doživljaja, ilustracija i pesama, koje prezentuju zanimljivosti i znamenitosti iz Srbije.

"Milevi Marić je posvećena pesma. Ispričana je priča o razvoju i značaju srpske košarke. Tesla je ilustrovan u boks meču sa Edisonom. Jedan Njujorčanin je podelio svoj doživaj beogradskog leta. I jos mnogo različitih, emotivnih, često intimnih priča", navode organizatori projekta.

Projekat je plod saradjne pisca iz Portlanda (SAD), kojoj se Srbija dopala toliko da joj se na svom jednogodišnjem proputovanju Evropom vraćala nekoliko puta, i aktiviste iz Srbije.

Mia Kerker je započela projekat sa idejom da grupa pisaca i pesnika iz Oregona, njenih prijatelja, sazna o više o Srbiji.

Filipu Milenkoviću se ideja o promociji Srbije u SAD, istraživanju o znamenitim ljudima sa ovih prostora koji su doprineli razvoju Amerike, tema prve verzije projekta, izuzetno dopala.

Par ljudi je izrazilo želju za učestovanjem istog dana, i zamisao o kreativnom povezivanju Srbije i Amerike je počela da živi.

U naporima za prikupljanje sredstava za završetak projekta i njegovo promociju, Mia i Filip su pokrenuli crowdfunding kampanju na platformi Kickstarter, kako bi prikupili sredstva za štampu i distribuciju širom sveta. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara