Umro Patrijarh Irinej

Foto: Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej preminuo je u Vojno-medicinskom centru Karaburma u 90-toj godini, potvrdili su danas iz Patrijaršije.

U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha kao posledica kovida 19, a tokom jučerašnjeg dana je intubiran.

Patrijarh Irinej primljen je 4. novembra u Vojnu kovid bolnicu "Karaburma", nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje korona virusa.

On je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procena da je zaražen ranije, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i pre te sahrane registrovan slučaj zaraze.

BIOGRAFIJA PATRIJARHA SRPSKOG IRINEJA

Patrijarh srpski Irinej rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka kao Miroslav Gavrilović, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Čačku, bogosloviju u Prizrenu 1951. godine, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. 

Zamonašio se u manastiru Rakovica 1959. godine, a tadašnji patrijarh srpski German rukopoložio ga je i u čin jerođakona i jeromonaha iste godine.

Bio je profesor Prizrenske bogoslovije 1959—1968. godine. Završio je postdiplomske studije u Atini, školske 1962/63. godine. Posle toga je bio postavljen za upravnika Monaške škole u Ostrogu. Ponovo je bio profesor i rektor bogoslovije u Prizrenu od 1971 do 1974 godine.

Maja 1974. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana. 

Za episkopa niškog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog maja 1975. godine, a ustoličen je u Sabornoj crkvi u Nišu 15. 6. 1975. godine.

Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Nakon smrti patrijarha Pavla odlukom Izbornog sabora SPC izabran za patrijarha 22. januara 2010. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara