Vesti iz zemlje

22.11.2018. 12:06

NE

Autor: Rasim Ljajić

UNICEF: Obeležen Svetski dan deteta

Kao kruna obeležavanja Svetskog dana deteta, koji se od 1989. godine slavi u celom svetu na ovaj dan, u Narodnoj skupštini Republike Srbije ponovni zavet za unapređenje prava deteta u Srbiji dali su narodni poslanici i Odbor za prava deteta, Savet za prava deteta Vlade Republike Srbije i gradonačelnik Grada Beograda.

„Republika Srbija već 29 godina od potvrđivanja Konvencije o pravima deteta, pokazuje potpunu i kontinuiranu posvećenost zaštiti prava deteta. Narodna skupština je uvek bila usmerena u pravcu zaštite dečijih prava i poboljšanju položaja dece, a to je formalizovala 2012. kada je obrazovan Odbor za prava deteta kao posebno i stalno radno telo“, izjavio je potpredsednik Skupštine Srbije i član Odbora za prava deteta Veroljub Arsić.

Savet za prava deteta Vlade Republike Srbije ima veliku ulogu u praćenju i ostvarivanju prava dece i mladih. Njegovi čllanovi, predvođeni ministarkom bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku, dr Slavicom Đukić Dejanović, inicira mere za uslađivanje politika Vlade u oblastima zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalnih pitanja. 

Obraćajući se prisutnima, ministarka Slavica Đukić Dejanović je rekla:

„Ovogodišnji slogan Plavo za svako dete u fokus stavlja adolescente i mlade ljude, a u Srbiji na današnji dan plavim su osvetljeni osim Narodne skupštine Republike Srbije i Palata Albanija, most na Adi, fontana na Slaviji kao i most na koridoru 10 kod Vladičinog Hana. Deca moraju da budu zaštićena, zdrava, da imaju osnovu za
školovanje, kasnije za zaposlenje. Nažalost, danas tek 17 odsto našeg stanovništva čine mlađi od 17 godina. Zadatak svih nas ostaje briga za naše najmlađe, prevencija i zaštita dečijih prava jer su ona naša budućnost“.

Grad Beograd i njegov Savet za prava deteta veoma su aktivni po pitanju unapređenja uslova za rast i razvoj dece u Beogradu. 

Gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojičić istakao je:

„Beograd je veliki grad i Beograd mora da misli o svoj deci. Posebno o onoj kojima je potrebna najveća pomoć. Posebnu pažnju moramo da poklonimo najugroženijim grupama – deci bez roditelja, deci iz siromašnih porodica, deci sa smetnjama u razvoju. Želim da naglasim da ćemo uskoro otvoriti prebivalište za decu u kome će
više od 600 dece koja nemaju smeštaj biti zbrinuta“.

Direktorka UNICEF-a, Ređina De Dominićis, je poslala jasnu poruku, rekavši da samo zajedno, udruženi imamo snagu i moć da napravimo konkretne promene za decu i mlade, i da dobrobit dece nije samo pitanje koje se tiče onih koji neposredno rade sa decom, nego obaveza celog društva.

Gospođa De Dominićis je objavila i da je četrnaestogodišnja Biljana Stojković iz Subotice postala promoterka UNICEF-a za mlade. Ona je među mladima poznata i priznata blogerka i influnserka.

„Velika mi je čast što sam i zvanično  postala deo porodice UNICEF-a. Učiniću sve što je u mojoj moći da pozovem mlade koji me prate i slušaju da zajedno učinimo više da se naš glas čuje, ali da ne govorimo samo o problemima nego da zajedno pokušamo da nađemo rešenja. I U-Report koristimo kao platformu preko koje ćemo
to moći i da postignemo“, kaže Biljana.

Pored događaja u Skupštini, UNICEF u Srbiji je Svetski dan deteta obeležio kroz niz aktivnosti: bojenje murala sa decom u školama, dijalog o problemima tinejdžera kroz konferenciju Teen Talk, održanu u Domu omladine, i promotivnim akcijama u šoping centrima. 

Akciju su podržale brojne institucije kao što je Filozofski fakultet i kompanije kao što je UNIQA osiguranje, koji su održali dečiji kolegijum. Društvene mreže bile su obojene u plavo kroz izazov „Plavo za svako dete“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.