URI: Obustavljeni svi poreski postupci dok traju pregovori s Vladom Srbije

Foto: Nova ekonomija

Udruženje radnika na internetu (URI) saopštilo je danas da su dobili zvanično obaveštenje iz Poreske uprave u Nišu, kao i da im ljudi iz drugih gradova javljaju, da se obustavljaju svi poreski postupci protiv frilensera koji su proteklih pet godina prihodovali iz inostranstva. Obustava će, kako navode, biti "do daljnjeg, odnosno dok traju pregovori" s Vladom Srbije.

Iako je URI nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković naveo da će se o zahtevu koji se tiče obustave naplate poreza i doprinosa za prethodnih pet godina govoriti u nastavku pregovora, odluka je, po svemu sudeći, promenjena.

URI je prethodno navodio da je prvi zahtev u pregovorima "obustava postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva".

"Prvi zahtev je ispunjen dok traju pregovori! Ovo je mala pobeda koju smo izdejstvovali svi zajedno i uverenje da Udruženje radi dobar posao i da će voditi računa o svim radnicima na internetu", navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Udruženja radnika na internetu. 

Poreska uprava je krajem oktobra 2020. godine saopštila da, na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima za fizička lica, ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Pod nepoštovanjem poreskih propisa se pre svega misli na to da fizička lica koja su ostvarila određene prihode od nerezidentnih isplatioca nisu prijavljivala te prihode Poreskoj upravi, odnosno, nisu podnosila poreske prijave i obračunavala pripadajuće poreze i doprinose samooporezivanjem.

URI: Vlada tražila rešenje za pojedinačne kategorije frilensera
Vlada Srbije: Nisu svi koji prihoduju u inostranstvu ugroženi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Pedja

    Hvala Vladi na razumevanju problema, porez mora da se plati, ali u skladu sa svrhom i nacinom prihoda. Posao na internetu nije stalno zaposlenje i ne obezbedjuje konstantnu zaradu vec povremenu, te se na taj prihod ne moze gledati kao na dohodak stalno zaposlenog, niti imaju ista prava niti treba da imaju iste obaveze. U drzavama u okruzenju resili su da se ovaj porez placa pod drugacijim uslovima te da se prihod na ovu vrstu delatnosti oporezuje u visini od 10% do 20%. Stim da postoji i neoporezivi deo. Sve najbolje zadrzite ove radnike u srbiju donose ciste devize.