Vesti iz zemlje

12.11.2020. 12:28

Autor: Nova Ekonomija

Udruženje radnika na internetu: Rad Poreske uprave „nepravilan i manjkav“

Prema analizi Udruženja radnika na internetu, u postupanju Poreske uprave uočene su „brojne nepravilnosti i manjkavosti“ zbog kojih smatraju da obračuni poreza „nikako ne mogu biti prihvatljivi i primenjivi“ na novonastalu situaciju i najavu oporezivanja frilensera.

U saopštenju se dodaje da je Udruženje radnika na internetu uočilo primeri povrede osnovnih načela poreskog i upravnog postupka. 

Prema njihovoj analizi, Poreska uprava ne razmatra i ne ceni navode date u izjavama poreskih obveznika, ne ceni jednako činjenice koje idu u prilog i na štetu poreskih obveznika, a obveznici nisu ni adekvatno obavešteni na koji način odnosno koliko precizno treba da se izjasne povodom prihoda koji su primili iz inostranstva.

Pored toga, Udruženje navodi da je „nepotpuno utvrđeno činjenično stanje“ i da je došlo do pogrešne primene materijalnog prava.

Kako kažu, Poreska uprava se ne obazire na postojanje autorskog dela koje je stvoreno od strane radnika na internetu (frilensera), ne utvrđuje vrstu prihoda, pa se u većini slučajeva priznaju samo normativni troškovi u visini od 20 odsto iako postoje osnove za priznavanjem većeg iznosa normativnih troškova.

Navode i da određeni prilivi novčanih sredstava nisu u celosti prihod poreskog obveznika, te da je Poreska uprava propustila da određene stvarne troškove koji su doznačeni (npr. za smeštaj u hotelu i sl.) izuzme iz obračuna i pored dostavljanja adekvatnih dokaza.

Pored toga smatraju da su pogrešno utvrđeni datumi dospelosti obaveza, što uvećava iznos kamate.

Dodaju i da da platforme (poput Upworka i drugih) koje koriste radnici na internetu predstavljaju samo posrednike između njih i njihovih klijenata, a Poreska uprava konstatuje da su takve platforme isplatioci prihoda odnosno poslodavci. 

„Iz svega navedenog dolazi se do zaključka da Poreska uprava izrađuje rešenja po nekakvom modelu, bez razmatranja detalja pojedinih slučajeva, što ukazuje i na samu nesposobnost Poreske uprave da se nosi sa novonastalom situacijom, koja dalje vodi do drugih posledica kao i narušavanja prava poreznih obveznika“, zaključuje Udruženje radnika na internetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.