Srbija

23.01.2023. 11:00

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Uskoro u opticaju nove kovanice od 1, 2 i 5 dinara

Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Srbija

23.01.2023. 11:00

Narodna banka Srbije (NBS) pustiće 31. januara u opticaj kovani novac apoena od 1, 2 i 5 dinara sa oznakom godine kovanja „2023“ .

Кovani novac se izrađuje od višeslojnog materijala čije je jezgro niskougljenički čelik, dvostruko presvučen galvanskom prevlakom, i to prvim slojem bakra i drugim slojem mesinga, piše u Odluci o izdavanju i osnovnim obeležjima kovanog novca apoena od 1, 2 i 5 dinara.

Na kovanom novcu od 1 dinara u središnjem delu je reljefni prikaz zgrade Narodne banke Srbije, iznad je reč „dinar” ispisana ćirilicom i latinicom, s leve strane je oznaka vrednosti „1“, a ispod nje je godina kovanja.

Na kovanom novcu od 2 dinara u središnjem delu je reljefni prikaz manastira Gračanica, iznad je reč „dinara“ ispisana ćirilicom i latinicom, s leve strane je oznaka vrednosti „2“, ispod nje je godina kovanja, a između oznake vrednosti i oznake kovanja polukružno uz obod ćirilicom je ispisana reč „Gračanica“

Na kovanom novcu od 5 dinara u središnjem delu je reljefni prikaz manastira Кrušedol, iznad je reč „dinara” ispisana ćirilicom i latinicom, ispod nje je godina kovanja, s leve strane je oznaka vrednosti „5”, a između oznake vrednosti i godine kovanja polukružno uz obod ćirilicom je ispisana reč „Кrušedol”.

NBS: Godina velikih izazova, inflacija 15 odsto, devizne rezerve 18 milijardi evra

Kada se radi o izgledu naličja tih kovanica, u centralnom delu je Veliki grb Republike Srbije.

Iznad i oko grba je polukružno, ćirilicom i latinicom, ispisan tekst „REPUBLIКA SRBIJA“, međusobno razdvojen crticom.

Ispod grba je na isti način ispisan tekst „NBS“, takođe međusobno razdvojen crticom, a od teksta „REPUBLIКA SRBIJA” razdvojen tačkama.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(4)

  1. Treba da izdaju kovanice od 100, 200 i 500 dinara. Cene su nam kao u EU a tamo odavno nema papirne novcanice ispod 5 Eur. Mnogi ne primaju one od 1 cent. Glupo je da se izdaju kovanice od 1,2 ili 5 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.