Vesti iz zemlje

29.12.2022. 15:22

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS: Godina velikih izazova, inflacija 15 odsto, devizne rezerve 18 milijardi evra

Narodna banaka Srbije Jorgovanka Tabaković Foto: Paola Felix Meza

Bruto devizne rezerve su na najvišem nivou i u decembru su prvi put iznosile više od 18 milijardi evra. Priliv bruto stranih direktnih investicija na kraju ove godine iznosiće oko 4,4 milijarde evra, što će biti za oko deset odsto više nego 2021. godine, saopštila je Narodna banka Srbije u Izveštaju o rezultatima rada u 2022. godini.

„Zlato u deviznim rezervama i u 2022. godini povećali smo, za 1,1 tonu na rekordnih 38,5 tona. Godina 2022. je peta od poslednjih šest godina u kojoj je Narodna banka Srbije neto kupac deviza – u ukupnom iznosu od 4,9 milijardi evra. Na korak smo do investicionog rejtinga, koji uvećava vrednost svake pojedinačne kompanije u zemlji, uprkos velikim globalnim potresima“, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS PREDLOŽILA OLAKŠICE ZA GRAĐANE, PRODUŽEN ROK OTPLATE KREDITA

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno je na istorijski najniži nivo od tri odsto, dok je 2012. godine svaki peti kredit bio problematičan, navodi se u saopštenju NBS.

„Doneli smo propis kojim je cena platnog računa sa osnovnim uslugama ograničena na 150 dinara, čime se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti. Procena je da će ukupni efekti po osnovu smanjenja naknada, zahvaljujući paketu mera Narodne banke Srbije iz avgusta, iznositi više od sedam milijardi dinara u periodu od 12 meseci“, ocenjuje se u saopštenju

Na kretanje inflacije od početka 2022. godine uticao je rast svetskih cena hrane i energenata i oko 70 odsto ukupne inflacije u Srbiji uvoznog je karaktera, navodi se u saopštenju.

Ukupna inflacija u Srbiji od 15,1 odsto u novembru, kako se dodaje u saopštenju, niža je nego u zemljama sa sličnim režimom monetarne politike.

Narodna banka Srbije je sačuvala relativnu stabilnost kursa dinara prema evru.

„Od januara do aprila neto smo prodali 2,27 milijardi evra na deviznom tržištu. Bankama smo obezbedili gotovo pola milijarde evra strane gotovine u zamenu za devize, radi nesmetanog snabdevanja menjačnica i stanovništva. Od maja, Narodna banka Srbije je neto kupila 2,98 milijardi evra na deviznom tržištu“,saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako Narodna banka Srbije neprestano potcenjuje inflaciju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.