Srbija

23.11.2023. 09:48

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Uslovi kreditiranja se do kraja godine neće mnogo menjati, osim za stambene zajmove

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

23.11.2023. 09:48

Bankari očekuju da će uslovi kreditiranja za građane ostati gotovo nepromenjeni u odnosu na treći kvartal, osim za stambene kredite kod kojih se očekuje olakšavanje uslova (što se može dovesti u vezu sa odlukom NBS o privremenom ograničavanju kamata na stambene kredite). Banke očekuju ublažavanje cenovnih uslova za kredite privredi u poslednjem tromesečju ove godine, pokazala je Anekta NBS o kreditnoj aktivnosti.

Banke su ocenile da je i tražnja privrednika za kreditima smanjena u istom periodu, za svim vrstama kredita osim za dinarskim kratkoročnim kreditima – koji se potražuju više.

Tražnja stanovništva za gotovo svim vrstama kreditima smanjena je u trećem kvartalu ove godine, ocenili su bankari.

Rezulati anekte koja je urađena u od 2. do 18. oktobra, a u kojoj su učestvovali predstvanici 18 banaka u Srbiji, ukazuje da su finansijske institucije smanjile kamatne marže tokom trećeg kvartala kod devizno indeksiranih kredita.

Banke isto očekuju i u četvrtom kvartalu, što se može dovesti u vezu sa odlukom NBS da se privremeno ograniče kamate na stambene kredite.

Ostali uslovi kredita stanovništvu ostali su nepromenjeni u odnosu na prethodno tromesečje, piše u Izveštaju NBS.

Prema oceni bankara, situacija na tržištu nepokretnosti i uslovi na tržištu rada (zaposlenost i zarade) uticali su na manju tražnju za kreditima, dok je povećana potreba za refinansiranjem postojećih obaveza.

Rezultati oktobarske ankete pokazuju da su banke u trećem kvartalu ove godine nastavile sa blagim pooštravanjem standarda za odobravanje kredita privredi, što je bilo u skladu sa očekivanjima u prethodnoj anketi.

Pooštravanje standarda u većoj meri odnosilo se na devizno indeksirane kredite, a posmatrano prema veličini preduzeća, najviše je bilo zastupljeno kod velikih preduzeća

Banke očekuju dalje blago zaoštravanje standarda kod devizno indeksiranih kredita tokom četvrtog kvartala, dok se kod dinarskih kredita očekuje ublažavanje, pokazuju rezltati Ankete.

Bankari očekuju da će za kredite privredi u četvrtom kvartalu nastaviti da se pooštravaju uslovi (standardi, kolateral), ali samo za devizno indeksirane kredite  dok je kod dinarskih kredita očekivano ublažavanje.

Paralelno s pooštravanjem standarda, banke su ocenile i da su cenovni uslovi po kojima su odobravani krediti privredi (i dinarski i devizno indeksirani) blago pooštreni u trećem tromesečju, što je u skladu sa zaoštravanjem monetarnih politika Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke.

Za poslednji kvartal ove godine ipak se očekuje ublažavanje cenovnih uslova kredita, po osnovu niže kamatne marže i za dinarske i za devizno indeksirane kredite, nezavisno od veličine preduzeća.

Manja tražnja privrede za kreditima u prvom kvartalu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.