Vesti iz zemlje

25.06.2021. 10:06

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Usvojen Predlog zakona o zaštiti potrošača: Uvodi se registar „Ne zovi“

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o zaštiti potrošača, a neke od najvažnijih novina koje on donosi su uvođenje registra "Ne zovi",  kao i uspostavljanje evidencije potrošačkih sporova u sudovima. Kako se n...

Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o zaštiti potrošača, a neke od najvažnijih novina koje on donosi su uvođenje registra „Ne zovi“,  za ljude koji žele da spreče pozive tele-marketara, kao i uspostavljanje evidencije potrošačkih sporova u sudovima. 

Kako se navodi u saopštenju Vlade, novim zakonskim rešenjem korigovaće se suštinski nedostaci, kao što su nepostojanje funkcionalnog institucionalnog okvira za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, nepostojanje preciznog broja potrošačkih sporova koji se vode pred sudovima, nedovoljna zaštita putnika u oblasti turizma, nepostojanje adekvatne kazne koja ima odvraćajuće dejstvo i potreba za višim nivoom odgovornosti i javnosti u radu udruženja, saveza i Saveta za zaštitu potrošača. 

„Najvažnije novine u ovom predlogu odnose se na uvođenje registra ‘Ne zovi’, uvođenje obaveza trgovca da sačini proračun prilikom pružanja usluga, kao i uspostavljanje evidencije potrošačkih sporova u sudovima“, navela je  ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je rekla da predlog obuhvata i usklađivanje sa propisima EU u oblasti turizma, unapređenje mehanizma vansudskog rešavanja potrošačkih sporova, kao i prekršajne naloge za pojedine prekršaje trgovaca. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.