Vesti iz zemlje

09.11.2018. 16:21

Beta

Autor: Siniša Mali

Usvojeni Zakoni o zaštiti podataka o ličnosti, lobiranju, bezbednosti saobraćaja i drugi

U Skupštini Srbije usvojen je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji ima za cilj da svakome obezbedi poštovanje osnovnih prava i sloboda, a posebno prava na zaštitu podataka o ličnosti.
Tim zakonom proširene su i precizirane nedležnosti i ovlašćenja Poverenika za informacije od javnog značaja kao nezavisnog državnog organa i uskladjivanje sa relevatnim dokumentima EU.
Jedna od najznačajnijih novina odnosi se na podnošenje pravnih sredstava u slučaju obrade podataka o ličnosti.
Predviđa se čitav niz različitih mogućnosti za zaštitu prava, pri čemu je moguće podneti više pravnih sredstava, pre svega prigovor rukovaocu na obradu podataka, ali i pritužba Povereniku.
Protiv odluke Poverenika, odnosno u slučaju da takva odluka nije doneta u roku od 60 dana od dana podnošenja pritužbe, može da se pokrene i upravni spor.
„Nezavisno od drugih postupaka može se ostvariti i neposredna sudska zaštita, a na kraju, izričito je propisano i pravo na naknadu štete, koje podrazumeva da lice koje je pretrpelo materijalnu ili nematerijalnu štetu zbog povrede odredaba zakona ima pravo na novčanu naknadu ove štete od rukovaoca koji je štetu prouzrokovao“, ukazala je ministarka pravde Nela Kuburović obrazlažući zakon.
Ovim zakonom precizirano je da Poverenik pre svega obavlja inspekcijske poslove, ali, pored toga, ima ovlašćenja da preduzme odgovarajuće korektivne mere, obezbeđuje primenu zakona, a obavlja i poslove međunarodne saradnje.
Potpunije je uređena bezbednost podataka o ličnosti, tako što se propisuje veći broj mera zaštite podataka o ličnosti, kao i postupak u slučaju da do povrede bezbednosti ipak dođe.
Uvedena je i obaveza analize rizika pre započinjanja radnji obrade, a ako je rizik visokog nivoa propisuje se neophodnost traženja mišljenja nadzornog organa.
U Skupštini Srbije  usvojene su i izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojima se ukida odredba koja je predviđala tehnički pregled vozila dva puta godišnje.
Ovim predlogom zаkonа previđen je samo jedan tehnički pregled godišnje, a omogućeno je i vlasnicima novih vozila da prve godine nemaju obavezu prvog redovnog tehničkog pregleda.
Vlasnici su ipak dužni da pribave dokumentaciju kojom se garantuje tehnička ispravnost vozila.
Usvojen  je i  Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama,  Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i lobiranju
Poslanici Skupštine Srbije većinom glasova usvojili takođe su usvojili više zakona iz oblasti pravosuđa, među kojima su i dugo čekani i najavljani zakoni o besplatnoj pravnoj pomoći i lobiranju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.