Mak se sve više uzgaja u Banatu i Bačkoj, jer je za ovu biljku pogodno peskovito zemljište, u Padini kod Kovačice meštani uzgajaju mak na više od 100 hektara, a ima i onih kod kojih je to porodičan posao decenijama.
Mišo Hromčik je od dede nasledio ljubav prema maku i sa bratom Mirkom uzgaja ovu biljku na 36 hektara.
Sve što proizvedu izvoze u Slovačku, a ove godine očekuju da će dobiti oko 36 tona maka, što je izuzetno dobar prinos, javio je RTS, a prenosi eKapija.
Cena se određuje na berzama i trenutno se mak plaća dva evra po kilogramu, što je na nivou višegodišnjeg proseka.
„Ovo je slovački mak i mi ga uzgajamo već četiri do pet godina i sarađujemo sa Slovacima. Od njih uzimamo sortu i po njihovim standardima i pravilima uzgajamo. Nemamo problem sa plasmanom, a cena je druga priča i zavisi od tržišta“, navodi Hromčik.
PROIZVODNJA LEKOVITOG BILJA DONOSI DOBRE PRIHODE
Jan Sojak mak proizvodi na manjim površinama i ističe da je ova industrijska biljka isplativija, ali i riskantnija za uzgajanje, jer je osetljiva i zahteva dobro obrađeno zemljište.
Kišovito proleće je pogodovalo razvoju biljke, ali previše padavina može doprineti i pojavi bolesti.
Berba maka počeće za mesec dana i u Padini imaju svu neophodnu mehanizaciju za ovaj posao i odmah ga pakuju u džakove i transportuju na inostrano tržište gde se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Moja biznis ideja: Plantaža šipurka