Posadila sam 1.000 sadnica šipurka pre sedam godina, na rod se čeka tri godine, pravim domaće džemove na tradicionalan način bez aditiva, kaže Ruža Đokić, vlasnica malog poljoprivrednog gazdinstva.
„Ideja za pokretanje sopstvenog biznisa nastala je 2015. godine kad sam odlučila da nastavim sa proizvodnjom džemova i sokova bez dodavanja konzervansa u selu kod roditelja, na Zlatiboru. Na početku u sadnice sam uložila 1.500 evra, u mašinu za pasiranje voća 2.000 evra koju sam kasnije zamenila za neku savremeniju pasirku koju sam platila 3.500 evra. Za jedno malo gazdinstvo to su velika ulaganja“, kaže ona.
Rod se svake godine povećavao i danas iznosi oko gotovo dve tone šipurka. Kasnije je posadila i drenjine od kojih, takođe, pravi džemove i sokove.
Foto: Privatna arhiva
„Pre nekoliko godina, vremenske nepogode uništile su sadnice, padao je grad i izlomio grane, imala sam samo 20 odsto roda. Zbog toga sam osigurala proizvodnju“, kaže Ruža.
Narcis…
Pored kuvanja i prodaje zimnice kao jesenjeg dela proizvodnje njena druga biznis ideja je uzgoj cveća koje gaji na površini od desetak ari u Sevojnu.
„Imam četiri plastenika raznih vrsta cveća: kale, lizijatus, gladiole, narcis, zumbul, ruže. Rezano cveće prodajem cvećarama u okolini Užica i Čačka.
Da li je isplativije gajiti povrće, na primer, da li se više isplati sadnja paprike u plasteniku ili uzgoj cveća, ona kaže da je profitabilnije povrće, ali voli da se bavi cvećem.
„Tokom leta bavim se cvećem, počela sam sa lalama i jednim plastenikom. Na početku sam uložila oko 5.000 evra i taj novac se povratio nakon tri godine od ulaganja“, kaže Ruža Đokić.
ODGAJIVAČI BOROVNICA: DOBAR POČETAK I SUŠNA SEZONA